DANIS TANOVIĆ REŽIRA PROJEKAT ANJE MATKOVIĆ „PRIJE LJETA“ UZ PODRŠKU HAVC

Hrvatski audiovizuelni Centar krajem prošle godine objavio je rezultate posljednjeg javnog poziva u kategoriji proizvodnje audiovizualnih dijela. Od ukupno 22 projekta koji su prijavljeni u kategoriji dugometražnog igranog filma podržane su samo tri produkcije od kojih je najbolje ocjenjen novi rediteljski projekat Danisa Tanovića „Prije ljeta“.

Film čiji je prvenstveni autor hrvatska glumica Anja Matković sa kojom je Tanović već surađivao na prošlogodišnjem hitu SFF i BH box office „Deset u Pola“ produkcijski potpisuje Propeler film a nakon što joj se u razradi scenarija pridružio pisac BH hita Nikola Kuprešanin dobio je najbolje ocjene stručnog žirija HAVC te dobio najveću podršku za proizvodnju u iznosu od 1.250.000 KM.

Anja Matković i Nikola Kuprešanin

Film “Prije ljeta” govori o mladoj Zagrepčanki, izvanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put posjećuje otok i tamo započne aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg tresu sredovječna i stvaralačka kriza. Morska avantura prerasta u zabranjenu ljubav koja se prelama na čvrstim životnim pozicijama, tragikomičnoj renovaciji kuće i stadu napušenih krava.

Projekt se razvijao kroz sve stepenice HAVC-ove podrške, a iz ove institucije kazali su da “način na koji autori kombiniraju lepršavost i dramu je vrlo primamljiv” što vodi prema filmu kojeg bi i najšira publika u Hrvatskoj i regiji zaista mogla voljeti.

Žiri je u svojoj eksplikaciji istakao kako su Matković i Kuprešanin napisali vrlo zavodljiv scenarij, koji istovremeno pršti humorom i nježnošću, uvjerljivo ukorijenjen u jadransko podneblje u kojem se radnja i zbiva, s likovima od krvi i mesa i sigurno vođenom strukturom, te vjeruju u njegov uspjeh uz redateljsku ruku renomiranog redatelja i iskusnog producenta.