EUROPA CINEMAS OTVORIO POZIV COLLABORATE TO INNOVATE ZA 2022.GODINU

U 2021. godini, na prvi poziv za prijavu, EUROPA CINEMAS je primio 32 prijave, a podržano je 15 uzbudljivih novih projekata (CTI – Lista odabranih projekata 2021) koji predstavljaju 114 kinodvorana u ukupnom iznosu od 1 milion eura, a od kojih su podržani jedan projekat iz Hrvatske i jedan projekat iz Srbije. Dolazeći iz 13 evropskih zemalja, ovi projekti pokrili su širok spektar pitanja, uključujući razvoj mlade publike, softver za upravljanje korisnicima, analizu podataka, streaming i izdanja na više platformi, digitalni marketing, poboljšana filmska i društvena iskustva, kao i zelenu radnu praksu. Svaki pojedinačni projekat postavio je svoje mjerljive ciljeve i ciljeve, a njihov rad će se analizirati i dijeliti širom mreže radi daljeg razvoja.

U 2022. godini, budžet za saradnju u inoviranju kino mreža iznosiće 2 miliona eura. Collaborate to Innovate posebno nastoji podržati projekte koji imaju potencijal da inspirišu druge izlagače u mreži i šire. Uspješni projekti će morati ponuditi dokaze o potencijalnom uticaju na filmski sektor u oblastima kao što su promocija, cirkulacija i vidljivost evropskih filmova; razvoj publike i rast mlade publike posebno; i poboljšanje konkurentnosti i održivosti bioskopa na njihovim tržištima i zajednicama.

Među glavnim prioritetima šeme biće socijalna uključenost i održivost životne sredine.

Finansijski doprinos Europa Cinemas-a iznosiće maksimalno 100.000 € po projektu i neće prelaziti:

70% ukupnih investicija za projekte podnose uglavnom aplikanti iz A i B zemalja i gdje će glavni rashodi projekta biti u A i B zemljama.

80% ukupnih investicija za projekte podnose uglavnom koordinatori i partneri iz C i D zemalja.

Poziv za prijavu je trenutno otvoren i ekskluzivan za članove mreže Europa Cinemas. Europa Cinemas će organizovati seriju zoom sesija u januaru 2022. na kojima će biti predstavljene smjernice, a svi zainteresovani kino prikazivači će moći postaviti pitanja o procesu, procedurama i pravilima šeme. Ukoliko zainteresovani nisu u mogućnosti da prisustvuju ovim sastancima, ali su im potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja, molimo provjerite FAQ link i stranicu Collaborate to Innovate ili mogu direktno kontaktirati odgovorne programa putem maila: collaboratetoinnovate@europa-cinemas.org.

Smjernice za apliciranje na engleskom jeziku svi zainteresovani prikazivači iz BiH mogu skinuti OVDJE.