SEEFEST LOS ANGELES PRIMA PRIJAVE ZA 2022.GODINU DO 28.JANUARA

Filmski festival jugoistočne Evrope u Los Anđelesu (SEEfest) je takmičarski festival koji američkoj publici predstavlja filmsku i kulturnu raznolikost 19 zemalja Balkana i Kavkaza. Pruža platformu u SAD-u za otkrivanje novih talenata iz jugoistočne Evrope, sa širokim izborom filmova, umjetničkih i književnih razgovora, radionica i panela.

Festival svake godine predstavlja međunarodno priznate filmove, umjetničke instalacije, filmsku konferenciju, akcelerator za filmske i novomedijske projekte u razvoju, filmske retrospektive, književne salone i druge događaje. SEEfest održava široku mrežu kulturnih, umjetničkih, građanskih i javnih diplomatskih partnera, a također služi i kao resurs za filmske ljubitelje, edukatore, mlade naučnike, mlade volontere i medije.

Festival programom pokriva regiju Jugoistočne Evrope koja uključuje Albaniju, Armeniju, Austriju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Gruziju, Grčku, Mađarsku, Kosovo, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju i Tursku.

SEEFest je takmičarski festival. Osim ako nije drugačije navedeno, svi filmovi ispunjavaju uslove za jednu od sljedećih nagrada:

Najbolji narativni igrani film (2000 dolara)

Najbolji igrani dokumentarni film (1000 dolara)

Najbolji kratki narativni film (500 USD)

Najbolji kratki dokumentarni film (500 USD)

Najbolji animirani kratki film (500 USD)

Najbolja kinematografija (500 dolara)

Nagrada publike

ACCELERATOR: Nagrada Impact, za najbolji projekat (vrijedni post-produkcijski paketi)

Žiri se sastoji od profesionalaca iz holivudske filmske industrije i nagrađivanih filmaša. Nagrada publike se dodjeljuje najboljem filmu na osnovu glasačkih listića publike. Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu svoje nove projekte prijaviti putem on line aplikacije OVDJE.