PRIJAVITE SE ZA PROGRAM EMERGING PRODUCERS DO 31.MARTA

Emerging producers je vodeći projekat Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i jedini je takve vrste dizajniran za producente dokumentarnih filmova u Evropi. Svake godine odabira se 18 talentiranih producenta (17 europskih i jedan koji predstavlja državu gosta), kojima se pruža dodatno obrazovanje, umrežavanje i promotivna podrška. Od 2017. godine, nakon uspjeha prethodnih pet izdanja, program je proširen dodatnom četverodnevnom radionicom u Berlinu i prezentacijom producenta tokom Berlinala.

Dok se glavni dio treninga održava na Ji.hlava IDFF-u svake godine krajem oktobra, a sada i u Berlinu u februaru, ostale aktivnosti i promocija Emerging Producers odvijaju se na velikim filmskim događajima tokom cijele godine. Od danas i nakon deset uspješnih izdanja, 182 filmska profesionalca ponosni su alumni projekta, od kojih su mnogi već etablirani u svijetu filma i primaju nagrade na velikim filmskim festivalima širom svijeta.

Kriteriji za prijavu i odabir:

Producent sa višegodišnjom praksom na lokalnom tržištu (tj. nije student ili nedavno diplomirao) sa kapacitetom za budući profesionalni razvoj i sa ambicijama da bude aktivan na evropskom tržištu

Najmanje jedan realizovani igrani ili srednjometražni dokumentarni film koji je ušao u kino distribuciju i prikazan na festivalima. Više volimo dokumentarni film, ali igrani ili hibridni film je također opcija.

Prethodno iskustvo na drugim radionicama se smatra prednošću a program nije projektno orijentisan, odnosno aplikanti se ne prijavljuju sa svojim konkretnim filmom, već kao pojedinci koji traže profesionalni razvoj

Među zemljama iz kojih se primaju prijave je i Bosne i Hercegovina pa pozivamo sve zainteresovane producente da se prijave na ovaj aktraktivni program.

Zemlja gosta proizvođača u nastajanju 2023: Katar (u saradnji sa filmskim institutom Doha).

Odabrani učesnici će biti objavljeni u julu 2022. Više informacija i prijava OVDJE.