„CODA“ PROGLAŠEN NAJBOLJIM FILMOM NA 94.DODJELI NAGRADE OSCAR

U jakoj konkurenciji čak deset naslova predvođenim glavnim favoritom „The Power of the Dog“ na sinoć održanoj 94.godišnjoj dodjeli Oscara Američke filmske akademije nagradu za najbolji film godine osvojila je TV drama „CODA“, rimejk francuskog filma „La Famille Belier“ sa pričom o jedinom normalnom članu porodice gluhih.

“Hvala Akademiji što nam je omogućila da stvaramo historiju”, rekao je producent Philippe Rousselet. Producent Patrick Wachsberger zahvalio je Akademiji što je “prepoznala film o ljubavi i porodici u ovom teškom vremenu”.

Ekipa filma “CODA” prilikom preuzimanja Oscara za najbolji film godine

Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je maestralni Will Smith za fantastičnu izvedbu kontraverznog Richarda Williamsa, oca Serene i Venus Williams u biografskoj drami „King Richard“ dok je nagradu za najbolju žensku ulogu ponijela Jessica Chastain za još jedan biografski TV film „The Eyes of Tammy Faye“.

Nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je Ariana DeBose za novu filmsku ekranizaciju mjuzikla „The Weest Side Story“ Stevena Spielberga dok se Zlatnim kipom za najbolju mušku ulogu okitio Troy Kotsur za rolu u najboljem filmu godine „CODA“.

Najboljim rediteljem proglašena je Jane Champion za „The Power of the Dog“ dok je nagradu za najbolji originalni scenario osvojio britanski veteran Sir Keneth Branagh za „Belfast“.

Film sa najvećim brojem osvojenih nagrada je SF spetakl Denisa Villeneuvea sa čak šest osvojenih Oskara pretežito u tehničkim kategorijama. Najbolji filmom sa neengleskog govornog područja proglašeno je  japansko ostvarenje „Drive My Car“ dok je za najbolji adaptirani scenario nagrada ponovo otišla za film „CODA“ za autora Siana Hedera.

Nagrade su dodjeljene uz živi televizijski prenos kojeg je pratio nikad manji auditorium publike a noć je obilježena podrškom Ukrajini od strane većeg broja prisutnih zvijezda te kontraverzni ispad Will Smitha koji je na bini ošamario kolegu Chrisa Rocka nakon šale na račun njegove supruge Jade Pinkett Smith i njegov emotivni govor prilikom preuzimanja nagrade te izvinjenja akademiji za neprimjereni postupak.

Najbolje detalje sa dodjele Oskara možete pogledati na linku u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=8x3WtIn6Xi4

a kompletnu listu nominovanih i nagrađenih možete pogledati OVDJE.