„UMRI PRIJE SMRTI“ AHMEDA IMAMOVIĆA DOBIO PODRŠKU HAVC-A ZA MANJINSKU KOPRODUKCIJU

Na 39. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 3. sazivu, donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom (1. rok, 11. januara 2022.).

Na Javni poziv za manjinske koprodukcije (prvi rok, 11. januara 2022.) pristiglo je 30 prijava. Razmatrano je 29 projekata od čega je za sufinanciranje predloženo njih osam u ukupnom iznosu od 2.180.300 kuna.

Među podržanim naslovima je i „Umri prije smrti“ (radnog naziva Il Ombre), novi dugometražni film poznatog BH autora i dobitnika nagrade Evropske filmske akademije za kratki film „10 minuta“ Ahmeda Imamovića, koji je podržan od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo još 2017.godine.

Podrška HAVC-a došla je u iznosu od 180.000 kuna ili gotovo 47.000 KM a ista je namjenjena za postprodukcijske aktivnosti producentske kuće Comprex i hrvatske koprodukcijske kuće GECL d.o.o. na finalizaciji filma čije je snimanje okončano prošle godine kada je i naknadno putem stranice Fondacije predstavljen prvi trailer ovog ostvarenja.

Produkcijska kuća Comprex i naš proslavljeni reditelj Ahmed Imamović nastavili su saradnju na trećem zajedničkom projektu, dugometražnom igranom filmu „Umri prije Smrti“. Film koji je poznat pod radnim nazivom „Il Ombre“ sniman je u proteklom periodu na području Sarajeva i općine Prozor-Rama koja je pored Fondacije za kinematografiju dala značajnu materijalnu i finansijsku podršku realizaciji projekta.

Film ima četiri poglavlja: “Sudbina”, “Put”, “Istina” i “Spoznaja”. Poglavlja su stilski namjerno i bitno različita ali kada se uvežu u cjelinu funkcionišu kao drama s elementima crne komedije.

U naslovnoj ulozi u ovom stilski i žanrovski određenom filmu gledamo popularnog BH glumca Adnana Haskovića koji je u proteklih nekoliko godina napravio ime radeći sa velikim glumačkim imenima kao što su Tilda Swindon, Penelope Cruz i Emile Hirsch na internacionalnim produkcijama. Tu su još Mona Muratović, Minka Muftić Aida Bukva, Maja Jurić, veterani Vlado Kerošević i Miki Trifunov te popularni dvojac Almir Kurt i Milan Pavlović koji drugi put surađuju sa Imamovićem nakon naslova „Go West“.

Shodno svemu navedenom za očekivati je da film „Umri prije smrti“ ugleda svjetlost dana na festivalskim i redovnim projekcijama u tokom godine.

Trailer filma možete pogledati na linku u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=aBgXmuQLVnA