PRO.BA SA PROJEKTOM UNE GUNJAK „EKSKURZIJA“ DOBILA PODRŠKU EURIMAGES

Prije par dana u Strasbourgu su objavljeni rezultati prve sesije evaluacije projekta Eurimages za 2022. godinu. U skladu sa preporukama nezavisnih stručnjaka koji se sastaju na internetu ,Izvršni odbor Fonda odlučio je da podrži 23 igrana filma, uključujući 7 dokumentarnih i jednu animaciju, u ukupnom iznosu od 5.516,000 €.

Među odabranim u prvoj sesiji našao se i novi projekat poznate BH produkcijske kuće SCCA/PRO.BA kojeg pod radnim nazivom „Ekskurzija“ režira mlada autorka Una Gunjak. Projekat kojeg PRO.BA radi u koprodukciji sa kompanijama Nukleus Film iz Hrvatske, Mer Film i Vest iz Norveške i Film House Baš Čelik iz Srbije dobio je podršku u iznosu od 119.000 Eura.

Una Gunjak inače je rođena i odrasla u Sarajevu. Studirala je u Italiji a zatim u Velikoj Britaniji gdje je magistrirala filmsku montažu na National Film i TV School (Nacionalnoj školi za film i televiziju), nakon čega je radila primarno kao montažer drama i dokumentaraca, s vremena na vrijeme režirajuci reklame. Njen kratki film KOKOŠKA je pored Srca Sarajeva, osvojio Nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji kratki film, nakon što je premijerno prikazan u okviru programa Sedmica Kritike Cannes Film Festivala 2014, te na brojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance Film Festival te New Films New Directors, u New Yorku.

Glavni lik priče filma je 15-godišnja IMAN koja se zajedno sa razredom priprema za ekskurziju koja ujedno označava i kraj njene osnovne škole. Dok njihovi roditelji razgovaraju o putovanju, zabrinuti zbog nedavne afere gdje je navodno sedam djevojaka zatrudnjelo tokom sličnog putovanja, djeca u školskom dvorištu igraju Istine ili izazova, baveći se vlastitim skandalom: priča se da je Iman spavala s DAMIROM (18). Iman je odusevljena činjenicom da se Damir time hvali ali njeni drugari iz razreda nisu sasvim ubijedjeni u to. Kako bi im dokazala da je to stvarno istina i kako je ona vrijedna toga, Iman je spremna na sve, po cijenu cak i da ugrozi zajednicku ekskurziju i postane skolski neprijatelj broj 1. Kako se izboriti sa vršnjacima, školom, vlastitim nagonima i da li će iko stati na njenu stranu?

Filmovi PRO.BA su učestvovali i osvajali nagrade na festivalima širom svijeta a potpisuju i velike naslove BH Oskarovca Danisa Tanovića – EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA koje je osvojio Veliku nagradu žirija, Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca, te Specijalno priznanje ekumenskog žirija na Berlin Film Festivalu kao i SMRT U SARAJEVU koji je osvojio veliku nagradu žirija, te FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje Internacionalna federacija filmskih kritičara na istom Festivalu.

PRO.BA je realizovala audicije krajem prošle godine u kojima su traženi mladi glumci oba spola u dobi od 15 do 18 godina  i s obzirom da je u dobroj mjeri obezbjeđeno finansiranje produkcije projekta, za očekivati je da će Una Gunjak krenuti sa snimanjem filma „Ekskurzija“ u toku ove godine.