OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA ABJ DOC INDUSTRY DAYS

ADJ Industry Days ima za cilj da podrži širenje dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne koprodukcije, i ima za cilj da poveže ključne donosioce odluka sa zanimljivim i vrijednim projektima.

Ovaj industrijski program planira da postane ključno mjesto susreta projekata iz sljedećih regija: Jugoistočna Evropa, Kavkaz, Bliski istok i Sjeverna Afrika (MENA). Lansiranje ove platforme održat će se tokom 5. Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala 2022. – od 9. do 13. septembra.

Festival organizuje TV emiter Al Jazeera Balkans, u saradnji sa Al Jazeera Media Network (AJMN) i Al Jazeera Media Instituteom. Cilj AJB DOC Film Festivala je promocija autora i dokumentarnih filmova koji se bave društvenim fenomenima, fokusirajući se na univerzalne ljudske vrijednosti kao što su hrabrost, istina, pravda, tolerancija i kosmopolitizam.

AJD Industry Days @ AJB DOC planira da se sastane tokom tri dana sa različitim projektima iz gore navedenih regiona, a nakon početnih prezentacija, kulminiraće sastancima jedan na jedan a planirane su tri sekcije:

Balkan Stars sekcija je vezana uz međunarodne koprodukcije s ciljem da se istakne Al Jazeera Balkans & Al Jazeera Documentary i kasniji međunarodni razvoj. “Balkanske zvijezde” treba da odražavaju raznolik svijet današnjeg Balkana.

Main Pitch je usmjeren na nezavisne filmske stvaraoce i producentske kompanije koje razvijaju i prikupljaju sredstva za dokumentarne filmove. Ovaj pitch će se fokusirati na veze, podršku i mogućnosti za filmske stvaraoce.

Work in progress je međunarodna koprodukcija koja ima za cilj da se emituje na Al Jazeeri Documentary i međunarodnim medijskim kućama, a filmovi u toku biraju se prema fazi produkcije, njihovim potrebama i potencijalu u smislu širenja, te njihovoj usklađenosti sa standardom kvaliteta.

Program će omogućiti stvarateljima dokumentarnih filmova SEE, Kavkaza i Bliskog istoka da se umreže s donosiocima odluka i vodećim profesionalcima iz regionalne i međunarodne dokumentarne i TV industrije kako bi pomogli u osiguravanju sredstava za produkciju dokumentarnih filmova, podržavajući emitiranje, distribuciju, prikazivanje i prodaju širom svijeta. Dani industrije ABJ DOC sastojat će se od raznih pitching sesija, panel diskusija, sastanaka jedan na jedan, praktičnih radionica i aktivnosti umrežavanja, nakon čega slijedi jednostavno uživanje u živopisnom gradu Sarajevu.

Prijave projekata šalju se putem aplikacijskog formulara na webstranici: industry.ajbdoc.ba.