SARAJEVO FILM FESTIVAL PODRŽAVA UKRAJINSKE FILMSKE STVARAOCE I PROFESIONALCE IZ INDUSTRIJE

Sarajevo Film Festival je ove godine odlučio uključiti Ukrajinu u svoje zvanične programe, čime je izrazio solidarnost sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima tokom ruske invazije. Festival se također obavezao da će pružiti podršku ukrajinskim kolegama nudeći platformu za razvoj njihovog rada i pružajući im priliku da rade u sigurnom okruženju.

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, 1995. godine, Obala Art Centar je pokrenuo Sarajevo Film Festival s ciljem da pomogne u rekonstrukciji civilnog društva i zadržavanju kosmopolitskog duha grada. Ovo nasljeđe obavezuje SFF da podrži kolege, ukrajinske filmske stvaraoce i profesionalce iz industrije i da im domogući platformu za razvoj i predstavljanje njihovog rada u ovim izazovnim vremenima za cijelu zajednicu. Partner SFF u ovom projektu je Ukrajinski institut, javna ustanova pri Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine. Njegova misija je jačanje međunarodnog položaja Ukrajine putem kulturne diplomatije. Institut olakšava međunarodne veze između ljudi i institucija i stvara mogućnosti za interakciju i saradnju Ukrajine sa svijetom.

Kao dio podrške Sarajevo film Festival najavljuje dva poziva u saradnji sa zvaničnim partnerom Ukrajinskim institutom i to za rezidenciju za autore dva filmska projekta i za dva filmska profesionalca za rad u industrijskom odjelu ovogodišnjeg izdanja Festivala.

SFF je već ranije pridružio Ukrajinu svojim zvaničnim programima: Takmičarskim programima za igrane, dokumentarne, kratke i studentske filmove, programom U fokusu, CineLink filmskim Danima filmske industrije. profesionalaca, kao i program Talents Sarajevo, koji je namijenjen novoj generaciji filmskih nada u regionu.

Na ovaj način Sarajevo Film Festival pokazuje svoju solidarnost sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima i osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Pokrenut 1995. godine kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival iz vlastitog iskustva zna koliko je vrijedna solidarnost i podrška ove vrste.

Sve dodatne informacije možete naći na zvaničnoj stranici SFF.