VELIKI USPJEH PRVOG BH ANIMIRANOG IGRANOG FILMA „PTICE KAO MI“ U DISTRIBUCIJI NA TRŽIŠTU SJEVERNE AMERIKE

Prvi BH dugometražni animirani film „Ptice kao mi“ potpisuje produkcijska kuća Prime Time iz Sarajeva a produkcija koja je trajala više godina podržana je i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Ovaj istorijski film za BH kinematografiju svoju je Svjetsku premijeru dozivio The Stuttgart International Festival of Animated Film , koji je drugi najveći i najvažniji festival animacije na svijetu još 2017.godine a od tada je prikazan na desetak svijetskih Festivala uključujući i gala projekcije na Sarajevo Film Festivalu 2019.godine. Nakon izuzetno pozitivnih reakcija publike i kritike PrimeTime je ušao u pregovore za distribuciju sa nekoliko američkih major studija te je neposredno pred početak pandemije Corona Virusa 2020.godine potpisao ugovor sa kompanijom Lionsgate.

Shodno stanju sa kino prikazivačkim poslom posebice na sjevernoameričkom kontinentu u toku pandemije distribucija je stavljena na čekanje sve do početka ove godine kada je uz dogovor sa čelnicima studija Lionsgate krenula paralelno na svim premium stream platformama i satelitskim i VOD platformama a to su Amazon , Apple , AT&T, Altice, Charter/TWC, Comcast, Cox, DirecTV, Dish, Frontier, Google Play, Redbox, Verizon, Vudu i Xbox. Prvi rezultati prikazivanja su izuzetno dobri i naslov je jedan od najgledanijih studija Lionsgate na navedenim platformama u segmentu animiranih filmova. Prije nekoliko dana krenula je i on line distribucija filma na tržištu Velike Britanije gdje se takođe očekuju dobri rezultati.

Producent filma i vlasnik produkcijske kuće PrimTime Adnan Ćuhara istiće: „LIONSGATE je jedan on najvecih distributera na planeti. Presretan sam sto su odabrali naš film da ga distribuiraju na  najzahtjevnijim tržištima Amerike i Kanade. Uvijek smo i željeli izaći na svjetsko tržište sa ovim filmom , kao sto smo uspjeli izaći i sa „Scream for me Sarajevo“. Radimo projekte koji su bitni i za nasu zajednicu ali takođe da se mogu takmičiti na svjetskim tržištima.“

Priča filma “Ptice kao mi” inspirisana je perzijskom knjigom poezije “Govor Ptica” Farida-ud-dina Attara. Glavni lik priče je ptica Huppu, koja sanja o slobodi da izleže svoje jaje zarobljena u selu kojim vlada Kondor. U naglom zaokretu, ona, Kondor i njihovi prijatelji bivaju odvedeni su u daleku zemlju i moraju se pouzdati u mudrog, ekscentričnog šišmiša koji će ih odvesti na čudnu, blistavu odiseju natrag do drveta koje zovu domom.

Originalna verzija filma kojeg rediteljski potpisuje Faruk Šabanović sa korediteljicom Amelom Ćuharom rađena je na engleskom jeziku, a glasove glavnim karakterima posuđuje plejada svjetski poznatih imena, među kojima su i troje dobitnika Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent i Alicia Vikandera a tu su i Khalid Abdalla, Kevin Bishop, Chris Villiers, Michelle Austin, Sheridan Smith, Ella Smith i Dan Stevens.

Snimanja glasova su završena u tri navrata u Londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest koji potpisuju svjetske blockbustere poput serijala James Bond i Harry Potter. Muziku za film je radio velikan Peter Gabriel, dobitnik šest Grammyja uz pomoć mladog i izuzetno talentovanog kompozitora Timothy Bruzona. Peter Gabriel  je jedno  od najvećih imena svjetske muzike sa preko 80 potpisa na velikim svjetskim filmskih hitovima.

Navodeći sve teškoće sa kojima su se on i njegove kolege susrele u produkciji ovog izuzetno zahtjevnog projekta producent Ćuhara dodaje: “Unatoč rada sa svim našim ljudskim i tehnološkim kapacitetima, suočeni  sa značajnim izazovima, hrabro smo se nosili sa svim problemima. Moje kolege su radile svaki dan, gradeći projekt iz nemogućeg.  Bili smo u nastojanju da dosegnemo kvalitet globalne produkcije imajući u vidu nivo razvijenosti tehnologije i mogućnosti koje ona pruža u ovoj zahtjevnoj industriji. Granice se stalno pomiču, a mi smo pokušavali zadržati kvalitet sa malim timom ograničenih resursa. Sad je vrijeme za slavlje i početak života našeg ostvarenja“.

PrimeTime već dugo ima spremnu BH verziju filma koja je samo jednom javno prikazana na gala projekciji Sarajevo Film Festivala. Rediteljski je potpisuje Amela Ćuhara a glumci koji su posudili glasove bh. verziji su: Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić.

Ćuhara na kraju istiće: „Posebno me raduje da ćemo u ovoj godini moći film distribuirati u BIH , i to sinhroniziran na bosanski jezik“. Shodno tome uskoro u domaćim kinima možemo očekivati prikazivanje prvog BH dugometražnog animiranog filma.

Trailer originalne verzije filma na engleskom jeziku možete pogledati na linku u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=7FMcqo9VHqE