MURINA JE NAJBOLJI FILM 17. SEEFESTA; NAGRADE FILMOVIMA KAZNENI UDARAC I VIDIŠ LI IH TI?

Glavnu nagradu festivala debitantskom dugometražnom filmu Antonete Alamat Kusijanović, Murina, dodijelio je žiri u sastavu Antoneta Kastrati, Sunnie Rucker-Chang i Florian Froschmayer. Film je do sada osvojio tridesetak nagrada i bio na više od 60 svjetskih festivala, a do nedavno je bio u distribuciji u u kinima diljem Velike Britanije, Irske i Francuske.

Scena iz filma Kazneni udarac

U kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma, članice žirija Hettie Lynne Hurtes, Ana Pasti (prošlogodišnja pobjednica) i Liana Rae Perez dodijelile su nagradu redatelju Roku Bičeku za Kazneni udarac. Film je snimljen po motivima iz romana ‘Črna mati zemla’ Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema. Osim toga posebno priznanje dobio je film Marko Marka Šantića.

Scena iz filma Vidiš li ih ti?

Članovi žirija u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma: Goran Ognjanović, Jeremy Rourke i Andreas Wessel-Therhorn odlučili su nagradu dodijeliti hrvatskom filmu Vidiš li ih ti? Brune Razuma. Film Brune Razuma domaćoj se publici predstavilo na prošlogodišnjem Animafestu, gdje je osvojio nagradu za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma. Film, koji nastaje u produkciji Zagreb filma (producent je Vinko Brešan), se od tada prikazao na nizu regijskih i europskih festivala. Posebno priznanje u istoj kategoriji otišlo je Luciji Bužančić, autorici filma Iris.

U sklopu ovogodišnjeg SEEfesta, tokom osam dana, u sklopu takmičarskih kategorija, prikazana su čak 63 filma. SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizuje tokom čitave godine promoviše kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe.

Popis svih nagrađenih filmova možete pogledati OVDJE.

Preuzeto sa: www.havc.hr ©