BOX OFFICE: BOSNA I HERCEGOVINA DRUGU GODINU ZAREDOM BILJEŽI PORAST INTERESOVANJA ZA DOMAĆE FILMOVE

Nakon izvrsnog rezultata „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić, koji je u 2020. godini. dospio na 5. mjesto na top listi najgledanijih filmova na domaćim kino blagajnama, što je značajan broj za najtežu godinu kino industrije u toku pandemije Corona virusa, „Deset u pola“ nastavio je sjajan trend porasta gledanosti domaćih filmova na BH kino blagajnama u prošloj godini.

Prizor sa BH premijere filma “Južno vetar: Ubrzanje”

Prošla godina bila je apsolutno rekordna za naslove iz regionalne produkcije na BH kino blagajnama, o čemu smo već izvjestili na stranici Fondacije, nakon što su se srpski biografski naslov „Toma“ Dragana Bjelogrlića (Cobra Film, Minacord, 2021) i akcioni triler „Južni vetar: Ubrzanje“ Miloša Avramovića (Režim, 2021.) ) pozicionirali na prvo i drugo mjesto bosanskohercegovačkih kino blagajni sa nevjerovatnih 210.964  i 113.825 gledatelja.

Ukupan bruto prihod u 2021. godini u Bosni i Hercegovini iznosio je 3.468.176 eura / 6.783.163 KM, sa ukupno 1.110.280 gledatelja od čega je 41,1% bio evropski, a 3,31% nacionalni udio.

Da napomeneno da su se ispred „Deset u pola“ na top listi najgledanijih filmova na BH kino blagajanama pored dva srpska, našli samo planetarni blockbusteri „Spider-Man: put bez povratka“ sa 38.318 gledatelja i novi naslov James Bond serijala „Nema vremena za umiranje sa ukupno 33.758, manjim broj gledatelja ali malo većim prihodom što je ključna stavka prilikom izrade svih box office izvještaja.

„Deset u pola“ producirao je Obala Art centar iz Bosne i Hercegovine pod okriljem inicijative Sarajevo Film Festivala Sarajevo Grad filma za globalne ekrane u koprodukciji sa Turskom radio-televizijom i Poetika Film Produksiyon Reklam Ve Organizasyon iz Turske.

Scena iz filma “Quo Vadis, Aida?”

Quo Vadis, Aida? producirala je Deblokada (Bosna i Hercegovina) u koproduciji sa Coop99 filmproduktion (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod, Torden Film (Norveška) , TRT, ZDF arte , ORF (Filmsko-televizijski ugovor) i BHRT (Bosna i Hercegovina).

Preuzeto sa: www.filmneweurope.com ©