UDRUŽENJE MENSANNA DODJELILO NAGRADE NAJBOLJIM FILMOVIMA UČENIKA NA TEMU ZAŠTITE MENTALNOG ZDRAVLJA

Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja „Mensanna“ osnovano je 2012.godine kao dobrovoljna, nevladina, nepolitička organizacija, koja okuplja korisnike usluga u mentalnom zdravlju i stručnjake, koji se bave očuvanjem i unaprijeđenjem mentalnog zdravlja u zajednici. Misija udruženja je promocija i zaštita mentalnog zdravlja kroz postupke proizašle iz interdisciplinarnog pristupa srodnih naučnih i stručnih disciplina medicina psihijatrije, psihologije, psihoterapije, socijalnog rada i drugih disciplina.

Voditeljice projekta Udruženja Mensanna na dodjeli nagrada – Hajrija Ibrišagić, Ornela Ćolić i Tihana Majstorović

U proteklih šest mjeseci Udruženje je uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo intezivno radilo na realizaciji projekta Implementacija filmske tehnike u podučavanju djece i mladih o mentalnom zdravlju, i odvijao se od novembra 2021 godine do aprila 2022, u dva dijela.

Prvi je podrazumijevao dramske radionice o filmskoj istoriji, kinematografiji kao i posjete Fimskom centru te glumačkoj školi Helen O’Grady baš kao i psihološke radionice, sve to sa učenicima iz Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo. Dramske radionice je vodila Ornela Čolić, dramaturginja i senaristica, a psihološke psihologinja i predsjednica Udruženja Menssana Tihana Majstorović. U martu 2022.godine je počeo drugi dio projekta  sa konkurs za jednominutni film snimljen mobitelom na temu mentalnog zdravlja za djecu od 13 do 18 godina sa područja Kantona Sarajevo.

Učenici i nastavnici na dodjeli nagrada

Na konkurs je prijavljeno čak 17 filmova učenika Osnovnih i Srednjih škola Kantona Sarajevo a stručni žiri u sastavu sastavu Hajrija Ibrišagić, psihologinja CMZ-a Ilidža, Emilija Pavićević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te grčkog i latinskog jezika u KŠC Sv Jospi Sarajevo, i Mirna Jogunčić, profesionalna glumica i profesorica glume, imao je težak zadatak da donese odluku o prva tri mjesta.

Prva nagrada – Enis Prijić

Jučer je u prostorijama odruženja Mensanna u zaista sjajnoj atmosferi upriličena svečana dodjela nagrada naboljim filmovima u prisustvo svih učenika i profesora koji su uzeli učešće u ovom projektu. Okupljenim učenicima i profesorima i prisutnim zvanicama obratili su se Tihana Majstorović, predsjednica Udruženja Mensanna, Hajrija Ibrišagić, voditelj projekta te Ornela Čolić voditeljica dramskih radionica. Nakon toga upriličena je projekcija svih prispjelih filmovih radova te dodjela nagrada najboljim učeničkim filmovima a nagrade su dobili:

Prva nagrada: Enis Prijić (Anksioznost)

Druga nagrada: Prva gimnazija (Napad panike)

Treća nagrada: Zoran Jovanović (Svrha).

Specijalna nagrada žirija: Osnovna škola “Grbavica 2”

Druga nagrada – Prva Gimnazija

Ono što treba istaći da su svi učenici prezentovali zaista sjajne filmove i idejno i konceptualno i zaista na vrlo emotivan i lični način obratili izuzetno aktuelne teme vezane za mentalno zdravlje tinejdžera vezane uz depresiju, anksioznost i vršnjačko nasilje.

Treća nagrada – Zoran Jovanović

Realizacijom ovog projekta Udruženje Mensanna je još jednom istaklo da je veoma važno da se tema mentalnog zdravlja aktuelizira u društvenoj zajednici, a posebno među mladim ljudima koji su ovim putem izrazili svoje misli, viđenja i osjećaje za njih važne i bitne stvari koje ih muče ili zanimaju.

Specijalna nagrada – OŠ Grbavica II

Udruženje Mensanna je zatražilo i dozvolu nastavnika i roditelja autora filmova da sve uratke objave na svom You Tube kanalu te u nastavku možete pogledati prvonagrađene filmove:

Treća nagrada

https://www.youtube.com/watch?v=aKdhBWFDES8

Druga nagrada

https://www.youtube.com/watch?v=GFTsORJLgAk

Prva nagrada

https://www.youtube.com/watch?v=xyY9yJblCiM