EVROPSKA AUDIOVIZUELNA OPSERVATORIJA NAJAVLJUJE JUNSKU KONFERENCIJU POD PREDSJEDAVANJEM ESTONIJE

Konferencija Kreatori u evropskim sektorima ekrana – skiciranje sadašnjih i budućih izazova održat će se na Nordic Hotel Forumu u Talinu 7. juna 2022. od 15:00 – 18:00 sati uživo u Tallinnu (EEST) ili 14:00 – 17:00 po centralnom evropskom vremenu.

Opservatorija i njeni panelisti će istraživati ​​uslove koji uokviruju stvaranje audiovizuelnog sadržaja u Evropi i sagledavati izazove i šanse za kreativne snage u evropskoj filmskoj, TV i VOD industriji. Konferencijom i audiovizulenom Opservatorijom za 2022. predsjedavaće Edith Sepp direktorica Estonskog filmskog instituta.

Kreatori u europskim ekranima – crtanje sadašnjih i budućih izazova okupit će predstavnike industrije iz glavnih kreativnih sektora u europskom filmu i televiziji: scenariste, režisere, glumce i kompozitore. Opservatorija i njeni panelisti će istraživati ​​uslove koji uokviruju stvaranje audiovizuelnog sadržaja i razmatrati koje će inicijative biti potrebne u Evropi za poboljšanje priznanja, uslova rada i naknada za evropske kreatore koji danas rade u audiovizuelnom sektoru.

Opservatorija sa sjedištem u Strazburu, koja je dio Vijeća Evrope, pružiće pregled trenutnih trendova u audiovizuelnom sektoru koji su od značaja za njegove kreativne snage. Šef odjela za tržišne informacije, Gilles Fontaine, će istražiti trenutni procvat u produkciji i strimingu TV fikcije, kao i novi koncept “showrunnera”. Šta ova nedavna dešavanja znače za evropski kreativni sektor?

Edith Sepp, voditeljica Estonskog filmskog instituta, zatim će detaljnije istražiti ove trendove intervjuirajući odabrane ličnosti iz kreativnog sektora koje će podijeliti svoje iskustvo iz prve ruke o tome što to znači i što je zapravo potrebno za stvaranje audiovizuelnog sadržaja.

Šef Odjeljenja za pravne informacije Opservatorije, Maja Cappello, potom će predstaviti evropski pregled pravnog okvira i pitanja politike koja se odnose na priznavanje, uslove rada i naknade za stvaraoce koji rade u evropskom audiovizuelnom sektoru. Gospođa Cappello će zatim moderirati panel o politikama kako bi se sagledali budući načini njegovanja i pomoći kreativnom sektoru kroz vrlo stvarne trenutne izazove kao što su efekti COVID-a, digitalna revolucija i prateći problemi autorskih prava, te potreba da se stalno ulaže i podržava faza razvoja novih projekata.

Susanne Nikoltchev, izvršna direktorica Opservatorije, izrazila je zadovoljstvo radom sa estonskim predsjedništvom 2022. godine, u godini 30. godišnjice Opservatorije. Raduje se „korisnom i stimulativnom razmišljanju o izazovima s kojima se suočavaju oni profesionalci kreativnog sektora koji nisu nužno u fokusu političkih rasprava, ali koji su neophodni za njegovanje nevjerovatno bogate i raznolike evropske industrije kreativnog audio-vizuelnog sadržaja i koji su im možda potrebni neki se neguju.”

Svi zainteresovani autori i odgovorni filmskih institucija iz BiH mogu se beplatno prijaviti za praćenje konferencije OVDJE.