OSKAROVCI FRANCES MCDORMAND I JOEL COEN GOSTI DRUGOG PONTA LOPUD FESTIVALA

Drugo izdanje Ponta Lopud festivala u junu / lipnju će otok Lopud po drugi put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti. Grupa talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije dobit će priliku upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije, višestrukih dobitnika Oscara, glumice i producentice Frances McDormand i redatelja, producenta i scenarista Joela Coena.

Tokom festivala, Joel Coen i Frances McDormand održat će zajedničke i pojedinačne radionice na kojima će govoriti o svojim karijerama, o iskustvu zajedničkog rada te o saradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma.

Četverostruka dobitnica Oskara Frances McDormand

Frances McDormand već dugo vremena smatra se jednom od najznačajnijih živućih glumica. Svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava i kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao što su „Fargo“, „Tri plakata izvan grada“, „Zemlja nomada“, „Spaliti nakon čitanja” i brojne druge, stalno podižu standarde onog što smatramo glumačkom vještinom.

Ova glumica i producentica impresivne karijere četiri je puta osvojila nagradu Oscar, koju dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti. McDormand je prošle godine postala prva glumica koja je osvojila nagradu i za glumu i za produkciju u istoj godini za film „Zemlja nomada”, a članica je prestižnog Triple Crown of Acting kluba, titule koja se dodjeljuje umjetnicima koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy i Tony u kategorijama glume.

Kultni reditelj i scenarista Joel Coen

Američki reditelj, scenarist i producent Joel Coen četiri je puta ovjenčan prestižnom nagradom Američke akademije, ali i Zlatnom palmom u Cannesu. Zajedno s bratom Ethanom već četiri desetljeća stvara nezaboravna autorska ostvarenja, stojeći iza filmova kao što su „Nema zemlje za starce“, „Fargo“, „Barton Fink“, „Veliki Lebowski“, neizostavnim naslovima filmskih antologija.

Jedan od osnivača Ponta Lopud Film Festivala Mirsad Purivatra

„Frances McDormand i Joel Coen svojim su radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost. Svoja neprocjenjiva iskustva o kreativnim procesima i filmu kao umjetnosti podijelit će s mladim talentima u inspirativnoj atmosferi otoka Lopuda. Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više u svim segmentima programiranja i organizacije ovog događaja, u koje spadaju program za mastere i mlade talente, te posebno odabran izbor filmova za ljubitelje sedme umjetnosti”, istaknuo je Miro Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

Ove godine program Ponta Lopuda je proširen: uz niz susreta i razgovora s masterima za glumu i režiju, planirani su i stručni programi za snimateljice. Dvadesetak sudionika masterclassova uživat će rijetku privilegiju učenja od vrhunskih profesionalaca koji u svom poslu potpuno uživaju i uvijek su u potrazi za novom inspiracijom.

U šest festivalskih dana, sudionici i publika moći će uživati i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana Lopud 1483, i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Drugi Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. juna / lipnja 2022.