CINELINK INDUSTRY DAYS OBJAVIO PROJEKTE ODABRANE ZA COPRODUCTION MARKET I DRAME I NAJAVLJUJE NAGRADU ŽENSKI GLASOVI

Nagrada CineLink Ženski glasovi dodjeljuje se jednom projektu u razvoju koji učestvuje u CineLink koprodukciji ili drami s ciljem podrške i promocije ženskih glasova u filmskoj industriji jugoistočne Evrope. Direktorka Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar podijelila je motivaciju za dodjelu nagrade:

„Cilj CineLink nagrade Female Voices je potaknuti stvaranje novih priča koje otkrivaju ranije neizrečene poglede žena na prošlost i nove pristupe pričama iz sadašnjosti. Sve je već prikazano ranije. Međutim, snaga svake nove filmske priče i filmskog lika leži u novim pristupima i originalnim perspektivama. Posljednjih godina autorice obogaćuju globalnu audiovizuelnu industriju više nego ikada, a želimo i da promoviramo ženski svjetonazor u našim regionalnim audiovizuelnim radovima.”

Kako bi zadovoljili specifične potrebe svakog projekta i pripremili ih za izlaganje tržištu, ove godine, CineLink Industry Days razvio je niz aktivnosti, počevši od CineLink radionice u junu, jedan na jedan sastanci tokom Festivala (avgust 15 –18), koji će se nastaviti sa on line sastancima u septembru. CineLink tim nastoji poboljšati vrijednost produkcije povezujući projekte s različitim donosiocima odluka u oblastima proizvodnje, finansiranja, distribucije i prodaje, kao i nudi pomoć u razvoju scenarija kroz opsežne sesije.

CineLink industry Days ove godine održava se od 14. do 19.avgusta

CineLink Co-Production Market nudi sledeće novčane nagrade: Eurimages Co-Production Development Award (20.000 €), Filmski centar Montenegro CineLink Award (€ 10.000), Filmski centar Srbija CineLink Award (€ 10.000) i ARTEKino Međunarodna nagrada (€ 6.000). ), dok CineLink Drama nudi dvije nagrade: nagradu Hrvatskog audiovizualnog centra Drama (15.000 €) i TV Drama Vision Pitch Award – jedan projekt odabran za predstavljanje na TV Drama Vision u Göteborgu.

Svi zainteresovani OVDJE mogu vidjeti listu odabranih projekata za CineLink Co-production Market i CineLink Drama. 28. Sarajevo Film Festival održat će se od 12. do 19.avgusta a program CineLink industry Days od 14. do 19.avgusta.