HRVATSKA FILMSKA INDUSTRIJA ĆE 2022. DOBITI POLA MILIONA EURA OD STREAMING PLATFORMI

Prema novom zakonu, streameri će morati uložiti 2% svojih prihoda ostvarenih u Hrvatskoj u domaću proizvodnju ili akviziciju. Mrežni operateri će uložiti 10% prihoda ostvarenog od vlastitih AV usluga. Privatni emiteri će za nezavisnu produkciju u Hrvatskoj izdvajati 5 posto svog godišnjeg prometa. Očekuje se da će Netflix sudjelovati sa 400.000 EUR, a zakonske obaveze će uključivati ​​HBO MAX, Disney+ i Amazon Prime.

Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a u Dubrovniku na konferenciji NEM

“Našim novim zakonom uveli smo niz međusobno povezanih mjera za promociju nezavisne proizvodnje u Hrvatskoj. Zakon ne propisuje kako će se nova sredstva ulagati. Naravno da je postojao otpor kako je zakon nastajao, ali sada Čini se da postoji vrlo pozitivan stav da se najbolje iskoristi novo okruženje. Konačno, međunarodni streameri sada će se pridružiti svojim hrvatskim kolegama u doprinosu od 2% svog hrvatskog prihoda za jačanje financiranja koje osigurava Hrvatski audiovizualni centar”, istakao je u svojoj izjavi ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Radna atmosfera na NEM konferenciji prilikom predstavljanja novog Zakona o elektronskim medijima

Novi Zakon je predstavljen svim protekle sedmice na konferenciji NEM u koja se održava svake godine  u Dubrovniku i posvećena je razvijanju TV industrije u zemljama CEE regije. Redovni gosti na konferenciji su predstavnici televizijskih kuća koje nude program na pretplatu, program na nekodiranim kanalima, tehnološke kompanije, davatelji usluga streaminga i telekomunikacijskih usluga te drugi operateri koji omogućuju gledanje televizijskih programa, ali isto tako i mnogi glumci, producenti, režiseri, scenaristi i drugi profesionalci iz audiovizuelne industrije.

Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske

Tom prilikom se svim učesnicima obratila i Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen-Koržinek i istakla: “Svi prepoznajemo važnost sadržaja proizvedenog u Europi za našu raznolikost i identitet, ali i za medijsku industriju. Zakon o elektronskim medijima stupio je na snagu u oktobru prošle godine i uveo je niz promjena koje se odnose na doprinos aktera na tržištu, lokalnu produkciju i razvoj audiovizuelnog sektora u cjelini.“

Panelisti iz Hrvatske i Evrope dali su dublji uvid u ključne aspekte zakona i rasvijetlili na koje će sve načine pravilnik direktno utjecati na najvažnije igrače u industriji: od nacionalnih televizija i operatera preko streaming servisa do svih audiovizualnih djelatnika u Hrvatskoj.

“Po prvi put uključuju se i platforme videa na zahtjev i operateri u financiranje nacionalne audiovizualne produkcije. Nama je to važno i radi financijskog aspekta, ali i šireg pogleda na razvoj medijske industrije u Hrvatskoj,” zaključila je ministrica u izjavi za medije tokom održavanja konferencije NEM.

Inače, HAVC i Fondacija za kinematografiju Sarajevo nedavno su potpisali sporazum o suradnji između dvije filmske institucije koji donosi uspostavljanje ujednačenog postupanja sufinanciranja filmskih projekata iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske pa će od ovog Zakona benefite u narednom periodu osjetiti svi autori iz obije zemlje.