ORGANIZATORI TIFF-A NAJAVLJUJU PRVO IZDANJE SUNSCREEN, NOVOG FILMSKOG FESTIVALA U KONSTANCI

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji najavljuju prvo izdanje SUNSCREEN Film & Arts Festivala – novog događaja uz more, s projekcijama na otvorenom i u kinu, izuzetnim koncertima za večeru, programom posvećenim djeci, ali i uzbudljivim zabavama. U periodu od 8. do 11. septembra, gledaoci u Konstanci će moći da pogledaju desetine uspešnih filmova na velikom platnu i uživaće u susretima sa specijalnim gostima iz sveta filma. Događaj podržava TIFF tim, koji je Cluj-Napocu pretvorio u međunarodnu destinaciju za ljubitelje filma i koji će iskustvo stečeno u posljednjih 20 godina iskoristiti za izgradnju novog događaja uz more.

“U 2022. godini ekipa filmskog festivala sa najvećim brojem gledalaca u Rumuniji stiže na najatraktivniju destinaciju za odmor u zemlji, u novoj formuli, osmišljenoj posebno za ovu priliku. Drago nam je da ćemo moći da iskoristimo iskustvo TIFF organizacije u razvoju događaja za koji se nadamo da će postati tradicija u Konstanci, gradu koji ima potencijal da postane nova važna tačka za gledaoce bioskopa“, kaže Tudor Giurgiu, predsednik od TIFF.

Program prvog izdanja SUNSCREEN Film & Arts Festivala obuhvatiće selekciju od preko 30 filmova, kino-koncerte sa poznatim umjetnicima, projekcije i radionice za djecu i roditelje, kino-kulinarska iskustva i VR kino, organizovano u zatvorenom i na otvorenom u pet lokacije iz Konstance: trg Ovidiu, plaža Rejna, letnje pozorište Soveja, dvorana Jean Constantin i sala Studija Državnog pozorišta. Više detalja o programu bit će objavljeno uskoro.

Reditelj naslova Utama Alejandro Loayze Grisija sa Trofejom Transilvanije

Inače, prije dva dana je završeno ovogodišnje, 21. izdanje TIFF Festivala koji se održao u Cluj-Napoci od 17. do 26. juna 2022 a nagradu Trofej Transilvanije osvojio je naslov „Utama“ Alejandra Loayze Grisija. „Čudo“ Bogdana Georgea Apetrija, rumunsko/češko/latvijska koprodukcija, osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film na takmičenju Dani Rumunije.