PROJEKAT PRO.BA I NERMINA HAMZAGIĆA „SUPERMARKET“ OBABRAN ZA MARKET CONNECTING COTTBUS

Connecting Cottbus, koprodukcijski Istok-Zapad market na Film Festival u Cottbusu ove se godine održava uživo od 9. do 11. novembra. Na popularno nazvanom marketu COCO će biti predstavljeno 13 projekata u razvoju (cocoPITCH) i 6 radova u toku (cocoWIP), natječući se za nekoliko različitih nagrada. Ove godine u odabranoj elitnoj konkurenciji filmskih koprodukcija koje potiću ili se odnose na širi istočni dio Europe, naći će se i novi projekat poznate BH produkcijske kuće Pro.ba i talentovanog autora Nermina Hamzagića „Supermarket“.

COCO market predstavlja najprespektivnije projekte koprodukcija iz šireg regiona Jugoistočne Evrope

SCCA/pro.ba se bavi razvojem originalnih filmskih projekata bosanskohercegovačkih reditelja/redateljki svih generacija koje realizuje sa različitim produkcijskim konceptima – kao evropske i internacionalne koprodukcije, regionalne koprodukcije ili kao niskobudžetne filmove koji se finansiraju isključivo novcem koji je moguće naći na domaćem tržištu. Kao koprodukcijski partner, sarađuje sa regionalnim i evropskim autorima na razvoju i realizaciji projekata evropskih i regionalnih autora, a kao servisni producent promovira snimanje na teritoriji naše zemlje, i posebno u Kantonu Sarajevo. Pro.ba je produkcijski ili koprodukcijski potpisala veliki broj višestruko nagrađivanih filmskih ostvarenja a ovo je već peta saradnja sa mladim BH autorom Nerminom  Hamzagićem, rediteljem i scenaristom iz Sarajeva sa kojim surađuju od 2014.godine i kratkog igranog filma „Kalo“. U osam godina vrlo uspješne suradnje Pro.ba i Hamzagić potpisali su dugometražni dokumentarni film „Soul Train“, kratki igrani film „Intervju“ i dugometražni igrani film „Pun mjesec“ iz 2019.godine koji je osvojio nominaciju Evropske filmske Akademije za otkriće godine Fipresci žirija.

Scena iz igranog filma “Pun mjesec” koji predstavlja jednu od uspješnijih suradnji Pro.ba i Nermina Hamzagića

Novi projekat Pro.ba i Nermina Hamzagića „Supermarket“ će se predstaviti svim potencijalnim koproducentima, prodajnim agentima i drugim predstavnicima industrije za vrijeme jednog od najvećih koprodukcijskih marketa vezanih za produkciju naslova iz Jugoistočne Evrope i ulazi u konkurenciju za osvajanje Special Pitch nagrade gdje se nalaze još tri filmska naslova iz Srbije, Ukrajine i te Slovenije i Italije.

Svi zainteresovani mogu pogledati sve informacije oko održavanja ovogodišnjeg izdanja Conectting Cottbus i liste odabranih projekata na zvaničnoj web stranici koprodukcijskog marketa OVDJE.