FILM ELME TATARAGIĆ NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU JE OVOGODIŠNJI MAKEDONSKI KANDIDAT ZA OSCARA

Film „Najsretniji čovjek na svijetu“ bosanskohercegovačke scenaristice Elme Tataragić nastao je u koprodukciji između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a premijerno je prikazan u konkurenciji Horizonti prestižnog filmskog festivala u Veneciji.

Ekipa Filma “Najsretniji čovjek na svijetu” tokom svjetske premijere na Festivalu u Veneciji

Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom. Uloge u filmu ostvarili su Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Labina Mitevska, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović, a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

Film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo u kategoriji manjinskih koprodukcija, a nakon premijere u Veneciji, film je prikazan u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.