PRIJAVE ZA TRIESTE FILM FESTIVAL OTVORENE DO 30.SEPTEMBRA

Trieste Film Festival, u filmskoj javnosti poznat i kao Alpe Adria Cinema svoje 34.izdanje zakazao je za period od 21. – 28.januara 2023.godine.  U više od 30 godina postojana Festival djeluje kao poseban putokaz za kinematografe zemalja i režisera koji su često nepoznati – ili čak nepoznati – italijanskoj, i općenito zapadnoj publici. Više od festivala, djeluje kao most koji povezuje kinematografe zapadne i istočne Evrope otkrivajući imena i trendove predodređene za međunarodni uspjeh.

Festival je nastao u godinama neposredno prije pada Berlinskog zida. Prvo izdanje festivala datira iz 1987. godine; vrijeme velike transformacije i u kojem je slobodno kretanje ideja bilo otežano podjelom kulturne, ekonomske i političke integracije između istočnog i zapadnog bloka. Festival (koji se tada zvao “Alpe Adria: filmska područja u poređenju”) bio je, međutim, logičan rezultat dugotrajne studije o kinematografiji srednje i istočne Europe koju su proveli ljubitelji filma u Trstu, koji je bez javnih subvencija , rodila je tokom 70-ih i 80-ih godina kontinuirana događanja i projekcije filmova iz zemalja iza gvozdene zavjese (Poljska, Mađarska, Slovenija, Čehoslovačka, Jugoslavija itd.)

Atmosfera sa jedne od projekcija na Trieste Film Festivalu

Trenutno festival nudi širok i raznovrstan program, koji se sastoji od u prosjeku stotinjak naslova iz zemalja srednje i istočne Europe, što pomaže brzom rastu nacionalnih i međunarodnih premijera igranih, kratkih i dokumentarnih filmova.

Novi talenti i veliki majstori iz centralne i istočne Evrope prisustvuju na Festivalu sa svojim najboljim filmskim ostvarenjima, jer Alpe Adria Cinema danas predstavlja jedinstveni susret u Italiji sa kinematografom iz ovih geografskih i kulturnih područja koje istražuje i predstavlja filmskoj javnosti Evrope.

Filmski festival u Trstu nudi autorima platformu za prezentaciju naslova Evropskoj publici i filmskim profesionalcima, susrete s gostima festivala, međunarodni koprodukcijski forum i majstorske tečajeve u gradu koji ima oduvijek bio kapija na Istok, privilegirana opservatorija u Novu Evropu, ljupki grad uz more gdje se susreću Istok i Zapad.

Svi zainteresovani autori i produkcijske kuće iz BiH i regiona mogu aplicirati sa svojim novim projektima na Trieste Film Festival OVDJE.