DOCAVIV OTVORIO POZIV ZA PRIJAVE FILMOVA ZA 2023.GODINU

Docaviv – Međunarodni festival dokumentarnog filma u Tel Avivu je najveći filmski festival u gradu Tel Avivu i jedini festival u Izraelu posvećen isključivo dokumentarnom filmu. Među vodećim je svjetskim festivalima dokumentarnog filma, sa preko 130 novih domaćih i međunarodnih dokumentarnih filmova koji se prikazuju svake godine. Program uključuje nekoliko takmičenja: Izraelsko takmičenje, Međunarodno takmičenje, Takmičenje u dubinskoj igrici, Takmičenje u kratkim crtama i Takmičenje učenika. Na festivalu je i poseban program posvećenja radu cenjenih filmskih stvaralaca, kao i tematski programi posvećeni muzici, umetnosti, društvenim temama, virtuelnoj stvarnosti i novim tehnologijama.

Docaviv je od 2018.godine jedan od Festivala koji nominuje filmove za nagradu Oskar u kategoriji Dokumentarnog filma

Kao festival koji ima za cilj da podstakne stvaranje i distribuciju uticajnih, dirljivih i moćnih filmova, Docaviv je domaćin niza višestrukih radionica i sastanaka sa vodećim svetskim stvaraocima dokumentarnih filmova. Festival također održava nekoliko industrijskih događaja, te DOC-LAB-TLV, grubo izrađenu laboratoriju sa međunarodnim mentorima.

Američka Akademija filmske umjetnosti i nauke 2018.godine uvrstila je Docaviv kao jedan od vodećih festivala čiji se pobjednici automatski kvalificiraju za razmatranje Oskara. Od tada, pobjednici izraelskog, međunarodnog i kratkometražnog takmičenja u Docavivu ulaze u konkurenciju za Oskara u kategoriji dokumentarnog filma.

Atmosfera sa jedne od open air projekcija na Docaviv

Docaviv ima sledeće takmičarske sekcije, pored nekoliko netakmičarskih sekcija za autore iz cijelog svijea:

1) Međunarodno takmičenje

2) Depth of Field – za filmove koji pomiču granice žanra dokumentarnog filma

3) Beyond the Screen Competition – za filmove koji izazivaju i lične i društvene promene

4) Short Competition

Selekciona komisija daje prioritet novim i inovativnim filmovima sa snažnom umjetničkom vizijom te napominje da svoj film ne prijavljujete za određeni konkurs, već za program u cjelini – međunarodni kratki film ili međunarodni igrani film. Ako bude izabran, selekcijska komisija će odlučiti o mjestu filma u našem programu. Festivalske projekcije moraju biti izraelske premijere. Filmovi koji ispunjavaju uslove nikada ne smiju biti prikazani, emitovani ili dostupni na internetu u Izraelu.

Rokovi za predaju međunarodnih filmova:

Rano podnošenje: 9. decembra 2022. – za filmove završene do novembra 2022.

Krajnji rok: 12. januar 2023. – za filmove treba da budu gotovi do 1. aprila 2023.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona obrazac za prijavu i sve informacije oko kriterija za istu mogu pronaći OVDJE.