TORINO SCRIPT LAB OTVORIO POZIV ZA PRIJAVE

Torino ScriptLab je fokusiran na igrane filmove, originalne ideje i adaptacije, u ranim fazama razvoja. I iskusni i novi filmski stvaraoci iz cijelog svijeta razvijaju svoje projekte kroz grupni rad, uz podršku profesionalnih konsultanata za scenarije u trajanju od devet mjeseci. Rad je strukturiran u okviru 3 rezidencijalna modula, plus 2 online modula. Osnovna ideja programa je da se najoriginalnije priče ostvaruju kroz velikodušno dijeljenje ličnih procesa stvaranja među grupom filmskih profesionalaca, donoseći različitost iskustva, kulture i ličnosti na stol.

Program uključuje 20 projekata u fazi tretmana koji su odabrani za rad u 5 grupa, od kojih svaka vodi tutor sa velikim iskustvom kao savjetnik za scenario. Za ScriptLab 2023, jedna od ovih grupa će biti fokusirana na projekat komedija igrani film, u širokoj definiciji tog žanra.

Detalj sa jedne od sesija Torino Script Lab iz predhodnih godina

Tokom cijele godine projekti se razvijaju kroz obogaćujuće iskustvo dijeljenja ove kreativne faze procesa pisanja s drugim filmašima u grupi. Kako bi se upotpunili razgovori među kolegama, postoje sesije 1:1 sa mentorom kako projekat napreduje.

Učesnici odabranih projekata su scenaristi/reditelji, ili timovi scenarista i reditelja, iz cijelog svijeta, u ranoj fazi razvoja scenarija igranih igranih filmova. Script Lab će biti realizovan od aprila do novembra 2023. Program se sastoji od 3 jednosedmična rezidencijalna modula (april, jun i novembar) i 2 online modula (septembar i oktobar). Za učešće u programu plaća se naknada od 2.500 eura za sve učesnike odabranih projekata.

Konačna prezentacija projekata tokom TFL Meeting Eventa u novembru završava program: svi učesnici predstavljaju svoje projekte, zajedno sa svojim producentom (ako postoji), publici posebno pozvanih međunarodnih producenata, prodajnih agenata i drugih profesionalaca filmske industrije, imaju sastanke jedan na jedan sa donosiocima odluka, a vidljivost im je omogućena zahvaljujući TFL katalogu.

Diretorica SCCA/PRO.BA i BH producentica predstaviće svim zainteresovanim program Torino Script Lab putem Zoom-a 10.oktobra

Ako do sada niste čuli za ScriptLab ili se želite uvjeriti da je to savršen program za vas, svakako se pridružite posebnoj Q&A Zoom sesiji sa kustosom ScriptLaba, poznatnom BH producenticom Amrom Bakšić Čamo. U ponedeljak, 10. oktobra u 14:00 časova preko linka OVDJE.

Sve informacije oko programa svi zainteresovani scenaristi i producentske kuće iz BiH i regiona mogu naći OVDJE, a prijavu za učešće na programu mogu ispuniti OVDJE.