PRIJAVE ZA 21.CYPRUS FILM DAYS OTVORENE DO 20.DECEMBRA

Međunarodni festival Cyprus Film Days (CFD IFF) je zvanični takmičarski festival na Kipru posvećen umjetnosti dugometražnog igranog filma. Festival organiziraju Služba za kulturu Republike Kipar i teatar Rialto, a održava se svake godine u dva velika grada Kipra: primorskom gradu Limasolu, koji ujedno služi i kao centar festivala. i Nikoziji, glavnom gradu Kipra, gdje se odvija većina aktivnosti vezanih za industriju. Prvi put osnovan 2001. godine, CFD (ranije poznat kao Cinema Horizons Cyprus Festival) je od tada postavio cilj da kiparskim kiparskim kinefilima i posjetiteljima festivala ponudi kvalitetnu selekciju najboljeg festivalskog bioskopa. Organizatori CFD-a su 2011. godine uveli prvu međunarodnu takmičarsku sekciju festivala pod nazivom „Glokalne slike“, a 2015. takmičarsku sekciju kiparskih filmova.

Detalj atmosfere sa jednog od predhodnih izdanja Cyprus Film Days

Cilj festivala je da proširi svoje horizonte izvan geografskih granica Kipra, kao i da privuče profesionalce iz međunarodne filmske zajednice i što širu publiku, fokusirajući Kipar kao centar za sastanke filmskih radnika sa tri susjedna kontinenta. Festival organizuje industrijske događaje koji doprinose obuci i kontinuiranoj edukaciji članova lokalnog filmskog sektora, kao i događaje koji imaju za cilj potaknuti suradnju sa filmskim stvaraocima i stručnjacima iz industrije iz drugih zemalja.

Festival Cyprus film Days održava se u Nikoziji i primorskom gradu Limasolu

Sekcija za međunarodnu konkurenciju Glocal Images prihvata filmove koji prikazuju „boje“ lokalne kulture, a ističu, na inovativan način, pitanja koja se tiču ​​globalnog javnog mnijenja.

Nezavisni međunarodni žiri dodijelit će sljedeće nagrade:

Nagrada za najbolji film: u pratnji iznosa od 6.000 €, isplaćenih u pola (ex aequo) producentu (3.000 €) i reditelju (3.000 €) filma.

Specijalna nagrada žirija: u pratnji iznosa od 3.000 €, isplaćenih u pola (ex aequo) producentu (1.500 €) i reditelju (1.500 €) filma.

Nagrada za najbolju režiju: u pratnji iznosa od 1.000 €.

Žiri može dodijeliti i do tri počasna priznanja. Ove nagrade nisu praćene novčanom nagradom.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće na Cyprus Film Days Festivalu putem stranice filmfreeway OVDJE.