DODJELOM NAGRADA STABLO LJUBAVI ZAVRŠEN 16. MOSTAR FILM FESTIVAL

Svečanom dodjelom nagrada Stablo ljubavi održanom sinoć u maloj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača okončan je 16.Mostar Film Festival. Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu otišlo je u ruke Fakete Salihbegović – Avdagić, za ulogu u filmu „Švedsko srce moje majke“, dok je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Stojanu Matavulju za ulogu u filmu „Zbornica“.

Faketa Salihbegović-Avdagić sa Stablom ljubavi za najbolju žensku ulogu – (Foto: G. Š./Klix.ba)

Prema odluci stručnog žirija kojeg su činili filmska redateljica Branka Bešević Gajić , selektor Festivala glumačkih ostvarenja domaćih filmova iz Niša Dejan Dabić i direktorica casting agencije ZONA Talents Anila Gajević, najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Nives Ivanković u filmu „Zbornica“, dok je najbolji sporedni glumac Mirsad Tuka za ulogu u filmu „Praznik praznine“. Specijalno priznanje dobio je Dejan Aćimović.

Članica žirija Anila Gajević dodjelila nagradu za najbolju sportdnu žensku ulogu Nives Ivanković

Nagrađena glumica Faketa Salihbegović – Avdagić izjavila je da je iznimno počašćena ovom nagradom. ”Nagrada na filmskom festivalu koji u fokus stavlja glumačku igru je velika čast, ali i obaveza. Počašćena sam što se žiri odlučio za mene i zahvaljujem im na tome”, rekla je Salihbegović – Avdagić. Film „Švedsko srce moje majke“ za koji je nagrađena, po njezinim riječima, dopro je do srce gledatelja. ”Ovim filmom smo se htjeli ispričati divnu priču o hrabroj i odvažnoj majci, bosanskohercegovačkoj ženi koja se snađe bilo gdje u svijetu i koja u svom srcu ima mjesta samo za ljubav“. Nakon dodjele nagrada održana je i projekcija filma „Švedsko srce moje majke“ u završnoj noći Festivala.

Slaven Knezović, direktor MOFF istakao je da odmah kreću pripreme za naredno 17.izdanje Festivala

Slijede pripreme za naredni iako je ovogodišnji festival tek završio. Direktor MOFF-a Slaven Knezović već je najavio kako slijede pripreme za 17. izdanje sljedeće godine. ”Od sutra već počinjemo pripreme za 17. MOFF i ono što znamo je da ćemo i to izdanje otvoriti našim domaćim proizvodom, tj. filmom „Božji gnjev“. To će bit četvrti put da domaćim filmom napravljenim u Hercegovini otvaramo festival. Ovaj festival je bio kamen temeljac i korak u nastojanju da dovedemo audiovizualnu umjetnost u Hercegovinu”, ustvrdio je Knezović te je dodao kako je Mostar postao, uz Sarajevo i Tuzlu, jedan od festivalskih centara u BiH. ”I dalje ćemo slaviti film, bit ćemo i dalje festivalski centar i nastojat ćemo proizvesti što više domaćih ostvarenja kako bi se imali čime pohvaliti”, zaključio je direktor MOFF-a.