„BALADA“ AIDE BEGIĆ, BH. KANDIDAT ZA OSCARA, OD DANAS U SVIM BH KINIMA

Film „Balada“, koji je svoju svjetsku premijeru doživio u okviru takmičarkog programa 28.Sarajevo Film Festivala je nominiran za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a slijede projekcije na festivalima u Holandiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Njemačkoj. Na ovogodišnjem izdanju Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film.

Aida Begić je sa filmom “Balada” ovogodišnji BH kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg naslova sa neengleskog govornog područja

„Ono što uvijek željno očekujemo je da film počne živjeti svoj život. Upravo ovo je taj trenutak – kada film dolazi u kina, trenutak kada svoj rad dijelimo s publikom. ‘Balada’ je film kakav sam oduvijek željela napraviti. Drugačiji je od mojih prethodnih radova, ima dosta humora, veseo je, nosi sa sobom dosta radosti. Počinje pitanjem šta je sloboda, a završava pitanjem šta je umjetnost. ‘Balada’ je uvrnuta, savremena verzija Hasanaginice.“, izjavila je Begić.

Pogledajte najavni trailer naslova “Balada”

„Balada“ je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

Jasna Žalica u jednoj sceni filma “Balada”

U filmu igraju: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović. Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva uz podršku Fondacije za kinematografije Sarajevo, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević. Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.