MARIJA PIKIĆ ZA ULOGU U FILMU „BALADA“ OSVOJILA NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMICU NA FESTIVALU U LECCEU

Marija Pikić je za ulogu u filmu “Balada” Aide Begić osvojila nagradu za najbolju evropsku glumicu na 23. izdanju filmskog festivala u Lecceu, Italija koje je održano od 12. – 19.novembra.

Cilj Festivala je da djeluje kao posrednik među kulturama, među različitim filmskim jezicima, kao i da postane potencijalno sredstvo promocije kinematografije: razmjena, poticanje raznolikosti i izbjegavanje njenog zatvaranja, što dovodi do nekomunikacijskih kulturnih enklava. Dijalog je glavna tema Festivala Evropskog filma u Lecceu koji je i ove godine predstavio bogat program talijanskih i evropskih naslova sa fokusom na društvene i aktualne teme.

U okviru tamičarkog programa Festivala u konkureciji za Zlatnu maslinu prikazano je 10 filmskih naslova iz cijele Evrope a ovogodišnji pobjednik je ostvarenje Chemi Otakhi „A Room of my Own“ u gruzijsko njemačkoj korprodukciji. Naša Marija Pikić je osvojila nagradu SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najbolju glumicu/glumca.

“Balada” je od proteklog vikenda na redovnom repertoraru svih BH kina u distribuciji Obala Art Centra

Novi film Aide Begić „Balada“ kandidat je Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademijea proteklog je vikenda krenuo sa prikazivanjem u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Film „Balada“, koji je svoju svjetsku premijeru doživio u okviru takmičarkog programa 28.Sarajevo Film Festivala je nominiran za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a slijede projekcije na festivalima u Holandiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Njemačkoj. Na ovogodišnjem izdanju Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević. Kompletan spisak dobitnika nagrada 23. izdanja Festival del Cinema Europeo možete pronaći OVDJE.