SEEFEST LOS ANGELES PRIMA PRIJAVE ZA 2023.GODINU DO 28.JANUARA

Filmski festival jugoistočne Evrope u Los Anđelesu (SEEfest) je takmičarski festival koji će 18 godinu za redom američkoj publici predstaviti filmsku i kulturnu raznolikost 19 zemalja Balkana i Kavkaza. Pruža platformu u SAD-u za otkrivanje novih talenata iz jugoistočne Evrope, sa širokim izborom filmova, umjetničkih i književnih razgovora, radionica i panela.

Festival svake godine predstavlja međunarodno priznate filmove, umjetničke instalacije, filmsku konferenciju, akcelerator za filmske i novomedijske projekte u razvoju, filmske retrospektive, književne salone i druge događaje. SEEfest održava široku mrežu kulturnih, umjetničkih, građanskih i javnih diplomatskih partnera, a također služi i kao resurs za filmske ljubitelje, edukatore, mlade naučnike, mlade volontere i medije.

Atmosfera sa jedne od projekcija SEEFest Los Angeles

Festival programom pokriva regiju Jugoistočne Evrope koja uključuje Albaniju, Armeniju, Austriju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Gruziju, Grčku, Mađarsku, Kosovo, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Tursku u Ukraniju.

SEEFest je takmičarski festival. Osim ako nije drugačije navedeno, svi filmovi ispunjavaju uslove za jednu od sljedećih nagrada:

Najbolji narativni igrani film

Najbolji igrani dokumentarni film

Najbolji kratki narativni film

Najbolji kratki dokumentarni film

Najbolji animirani kratki film

Najbolja kinematografija

Nagrada publike

ACCELERATOR: Nagrada Impact, za najbolji projekat (vrijedni post-produkcijski paketi)

U konkurenciju ulaze filmovi koji su završeni u periodu od 18 mjeseci prije početka održavanja Festivala. Žiri se sastoji od profesionalaca iz holivudske filmske industrije i nagrađivanih filmaša. Nagrada publike se dodjeljuje najboljem filmu na osnovu glasačkih listića publike. Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu svoje nove projekte prijaviti putem on line aplikacije OVDJE.