CNC U SARADNJI SA SFF OTVORIO NOVI POZIV: „U EVROPU: KOPRODUKCIJSKI TRENING ZA PISCE“

Program je pokrenut s ciljem jačanja umjetničke suradnje između pisaca (scenarista, reditelja) kako bi se proizvele više istinski internacionalne TV serije uživo. Obuka je osmišljena kao intenzivan jednogodišnji program u kojem će pet odabranih timova ući u pravne, regulatorne, ugovorne, uređivačke i industrijske izazove za koprodukciju međunarodnih serija. Kroz razmjenu najboljih praksi i umrežavanje među kolegama i stručnjacima iz industrije, autorski program podstiče izgradnju kapaciteta za zajedničko pisanje, zajednički razvoj i koprodukciju. Obuka će se obnavljati novim polaznicima na godišnjoj osnovi od 2023. do 2025. godine.

CNC će odabrati tri od pet timova, druga dva tima biraju Conecta Fiction Entertainment i Sarajevo Film Festival po sličnim kriterijima.

Ovim pozivom CineLink Industry Days traži jedan tim pisaca koji dolaze iz regiona bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija) sa ciljem da stimulišu svoju perspektivu za međunarodne serije. Tim mora biti sastavljen od dva predstavnika dvije različite nacionalnosti i koji mogu pokazati prethodno iskustvo u pisanju / režiji ili obuku. Od kandidata se traži da dostave koncept serije (sinopsis, tretman i motivaciono pismo). Serija bi trebala biti u fazi razvoja i pridružena produkcijska kuća nije uslov. Odabir tima vršit će selekciona komisija CineLink Industry Days. Rok za predaju prijava je 17. januar 2023. godine.

Sadržaj obuke:

Obuka će se odvijati kroz grupni rad, studije slučaja, individualne sastanke jedan na jedan i biće fokusirana na tri glavne komponente:

1) izazovi kokreacije (pisanje, režija, umjetničko rukovođenje);

2) izazovi koprodukcije (prava, finansiranje, izložba, promocija);

3) regulatorni/pravni/ugovorni izazovi.

Obuka takođe uključuje komponentu think tank-a u cilju širenja najboljih praksi širom evropske industrije.

Gdje i kada:

  • Series Mania (16-23. mart 2023., Lille, Francuska)
  • Conecta Fiction & Entertainment (23-29. juna 2023., Toledo, Španija)
  • CineLink Industry Days (11-18. avgust 2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

Trajanje obuke je 7 dana na licu mjesta za svaki događaj (4 dana obuke prije događaja i 3 dana za učešće na događaju).

Naknade:

Učešće u ovom programu u potpunosti pokrivaju partnerske organizacije.

Svi zainstersovani pisci iz BiH i regiona mogu se prijaviti na poziv i dobiti sve informacije oko uslova prijave OVDJE.