PRIJAVE ZA 10. IZDANJE BAŠTA FESTA OTVORENE DO 15.FEBRUARA

Bašta Fest je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Festival je, između ostalog zbog profesije osnivača, usko orijentisan na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma. Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmjerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju. Ideja je od samog početka bila da se nevjerovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posjetilaca, a težnja je da se ovaj festival pretvori u kulturnu oazu koja prije svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Glavni filmski program je takmičarskog karaktera i za njega je odgovorna selektorka i umetnička direktorka Maja Šuša, dok o nagradama odlučuje tročlani žiri Bašta Festa koji čine afirmisani autori i umjetnici iz oblasti filma. Nagrade – statuete u obliku šišarke – dodeljuju se za: najbolji film u cjelini (Zlatna imaginacija) i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodjeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja svoju poziciju prihvata uz veliku odgovornost. Na trećem Bašta Festu uspostavljena je nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija).

Atmosfera sa jedne od Open Air projekcija prošlogodišnjeg Bašta Festa

Sve projekcije na Bašta Festu su besplatne i veći deo filmskog programa održava se u noćnim časovima, pod vedrim nebom, a trenutno postoje četiri lokacije: park «Borići», jezero Perućac, Trg „Dušana Jerkovića“ i bioskop “Vlaja”.

Možete se prijaviti sa svojim kratkim igranim filmom trajanja do 30 minuta (Vimeo/YouTube link ka  filmu u visokoj rezoluciji)  putem platforme FilmFreeway OVDJE. Film kojim se konkuriše može biti realizovan u posljednje dvije godine, dakle ne smije biti stariji od 2020. godine.

Uzimajući u obzir da festival posebnu pažnju posvećuje zajedničkom radu između reditelja i glumaca, pri odabiru filmova prednost će imati oni sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima. Film koji dolazi iz zemlje van engleskog govornog područja mora biti titlovan na engleski jezik. Sve informacije o Festivalu i programima svi zainteresovani mogu naći OVDJE.