TORINO FEATURE LAB ZA IZDANJE 2023.GODINE PRIMA PRIJAVE DO 16.JANUARA

Program Torino Feature Lab se sastoji od dvije rezidencijale radionice i završne prezentacije u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Torinu u novembru 2023., gdje se projekti predstavljaju međunarodnim producentima i prodajnim zastupnicima. Projekte u konačnici procjenjuje međunarodni žiri, a najboljim će projektima biti dodijeljene i novčane nagrade kao podrška za dalji razvoj.

FeatureLab se fokusira na umjetničke i kreativne aspekte kao i na produkcijske i promotivne strategije u razvoju 1. i 2. igranih filmova. Namijenjen je timovima redatelja i producenta (zajedno sa scenaristom, ako je prisutan), koji rade na projektima koji su već u naprednoj fazi. Program se odvija u periodu od 6 mjeseci u tri radionice.

U program ulazi 10 projekata koji imaju koristi od individualno prilagođenih alata. Raznolikost pristupa i obogaćeno iskustvo koje dolazi kao rezultat razmjene s drugim kolegama pomoći će timovima da unaprijede proces razvoja projekta tokom svog učešća u programu. Grupne sesije s ostalim učesnicima će njegovati jedinstveno iskustvo dijeljenja razvojne faze s drugim filmskim stvaraocima i producentima.

Svaki filmski tim će imati nekoliko individualnih susreta s raznim trenerima, koji imaju međunarodno iskustvo u različitim ključnim oblastima filmskog stvaralaštva: pored konsultacija za scenario, učesnici rade sa stručnjacima iz oblasti režije, kinematografije, zvuka, montaže, ali i produkcije , finansiranje i prodaja, te angažmana publike. Neki od trenera će biti odabrani u skladu sa specifičnim potrebama projekta, prema prilagođenom prijedlogu.

Učesnici prošlogodišnjeg izdanja Torino Feature Lab na skupnoj fotografiji sa mentorima i konsultantima

Konačna prezentacija projekata tokom TFL Meeting Eventa u novembru završava i završava proces obuke i razvoja: svi učesnici predstavljaju svoje projekte javno publici međunarodnih producenata, prodajnih agenata i drugih profesionalaca filmske industrije, imaju sastanke jedan na jedan sa donosiocima odluka, a vidljivost im je omogućena zahvaljujući TFL katalogu i mreži promocije.

Uslovi za učešće:

– projekat mora biti rediteljev 1. ili 2. dugometražni film;

– najmanje prvi nacrt skripte na engleskom (ili analogni dokument, prema vrsti projekta) mora biti predstavljen prilikom prijavea ne primaju se produženi treatment-i.

– snimanje ne smije početi prije 1. decembra 2023.

TRAJANJE: 1 sedmična rezidencijalna radionica u junu, online modul u septembru, plus završna sesija i učešće na TFL Meeting Eventu u novembru 2023.

NAKNADA: 3.000 eura (po timu od 2 osobe).

ROK ZA PRIJAVE: ponedeljak, 16. januar 2023. godine, 14:00 časova. CET.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu sve informacije o programu te izvršiti prijavu na zvaničnoj web stranici Torino Feature Lab OVDJE.