OTVOREN JE POZIV ZA PRIJAVE ZA BALKAN PANORAMA FILM FESTIVAL 2023.

Balkan Panorama Film Festival organizuje Kulturno umetničko-obrazovno društvo Rumeli, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma, Gradske opštine Izmir i Opštine Buča.

Između Turske i Balkana postoje izuzetno jake kulturne i istorijske veze. Balkan Panorama Film Festival služi kao most između Turske i Balkana u kontekstu filma. Festival je osnovao doc. Prof. Sali Saliji – Sallini, doktorat 2015. godine i od tada se organizuje u Izmiru. Kako misija festivala, tako i sve veći zahtjevi učesnika festivala i Balkana stvorili su potrebu da se festival održi u saradnji sa većom organizacijom. U skladu sa ovim ciljem 2019. godine započela je saradnja sa opštinom Buča i 5. Balkan Panorama Film Festival je održan u Omladinskom centru Tarık Akan. Ove godine, ponovo u organizaciji Opštine Buča, uz doprinose Ministarstva kulture i turizma i Gradske opštine Izmir, 9. Balkan Panorama Film Festival održaće se u drugoj polovini maja u Centru za kulturu i umetnost Buca Pembe Köşk , Tarık Akan omladinskom centru, Kültürpark Izmir i ostalim Open Air kinima na raznim mjestima u Buci.

Datelj sa dodjele Zlatnih kišobrana 8.Balkan Panorama Film Festivalu

Na festivalu će biti prikazani dugometražni i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi koji se proizvode u Turskoj i zemljama Balkana. Nagrada Žuti kišobran, koja je simbol Festivala, dodjeljuje se u jedanaest kategorija od čega pet međunarodnih i to za najbolji film, režiju, glavnu žensku i mušku ulogu te najbolji kratki film.

Filmovi koji će biti uvršteni u zvanični program festivala (dugi igrani, dugi dokumentarni, kratki film) će, 3. aprila ove godine, biti objavljeni na zvaničnom sajtu festivala OVDJE, gdje si autori i producenti iz BiH i regiona mogu naći sve informacije o festivalu. Svi filmovi novije produkcije, koji ranije nisu prikazani u Izmiru, imaju pravo da apliciraju. Apliciranje je besplatno i obavlja se preko zvaničnog sajta festivala OVDJE.