PRIJAVE ZA TRANSILVANIA IFF 2023. OTVORENE OD 01.FEBRUARA

Osnovan 2002. godine u gradu Cluj-Napoca, Transilvania IFF je brzo rastao i postao najvažniji filmski događaj u Rumuniji i jedan od najspektakularnijih godišnjih događaja u regionu. Podržan je od strane programa Kreativna Evropa – MEDIA, a 2011. godine Transilvania IFF je akreditiran od strane FIAPF-a, što ga svrstava među 40 najvažnijih festivala u svijetu.

Glavni cilj Transilvanije IFF-a je promocija kinematografske umjetnosti predstavljanjem nekih od najinovativnijih i najspektakularnijih filmova tog trenutka koji karakteriziraju i originalnost i neovisnost izraza, koji odražavaju neobične forme kinematografskog jezika ili se fokusiraju na aktualne trendove u kulturi mladih. Posvećen prvim i drugim filmovima reditelja, takmičarski program se fokusira na otkrivanje novih glasova.

Atmosfera sa jedne od Open Air projekcija Transilvania IFF

Nakon godina kontinuiranog rada na promociji rumunske kinematografije i dočekivanja međunarodnih gostiju u susret nacionalnim produkcijama i njihovim filmskim stvaraocima, festival je 2015. godine zaokružio svoje industrijske aktivnosti pod jednim kišobranom. TIFF Industry je otvorena za talente iz regije kroz Transilvania Pitch Stop (TPS) – prilagođenu radionicu za igrane igrane filmove koja se završava javnom prezentacijom i sastancima jedan na jedan, te Transilvania Talent Lab (TTL) – praktični program posvećen novim talentima. TIFF Industry je domaćin niza majstorskih tečajeva, okupljanja stručnjaka za razvoj publike i pisanje scenarija, te organizira zatvorene projekcije za članove industrije u prisustvu autora.

Filmski stvaraoci mogu prijaviti filmove za tri takmičarska programa – Glavni međunarodni, Šta ima, Dok? i Rumunski dani – i tri netakmičarska programa: Pun mjesec, Supernova, No Limit.

– Glavni takmičarski program posvećen je prvim ili drugim igranim filmovima  autora.

– Šta ima, doktore? takmičarska sekcija je otvorena za filmske stvaraoce na njihovom prvom ili drugom dokumentarcu.

– Datumi prikazivanja (svjetske premijere) filmova odabranih u takmičarskim programima festivala moraju biti nakon 1. maja 2022. godine.

Međunarodna ostvarenja u takmičarskom programu i programu i Šta ima, doktore? ne smiju biti prije prikazana u Rumuniji.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona moraju se prijaviti najkasnije do 1. februara 2023. godine a naknada za prijavu za međunarodna ostvarenja je 40,00 EUR. Sva pravila za prijavu svi zainteresovani mogu pronaći OVDJE a prijaviti se za učešće OVDJE.