EUROPA CINEMAS POZIVA PRIKAZIVAČE IZ EVROPE NA AUDIENCE DEVELOPMENT & INNOVATION LAB 2023 U SOFIJI

Europa Cinemas nastavlja sa svojim programima edukacije članica mreže i svih evropskih prikazivača nakon dvije godine pauze radi pandemije Corona virusa na Filmskom Festivalu u Sofiji krajem marta ove godine sa radionicom „Innovation Lab“. Predvođena Javierom Pachónom (izvršni direktor i glavni programer, CineCiutat, Palma de Majorca, Španjolska) i Marijanom Bošnjak (menadžer i programer, kino Urania, Osijek, Hrvatska), radionica predstavlja odličnu priliku za razmjenu pristupa i pronalaženje praktičnih rješenja za neka od velikih pitanja sa kojima se suočava filmski sektor, kao što su: Kako možemo privući publiku da se vrati evropskim filmovima kada su se trendovi i očekivanja promijenili? Ulaznice, članstvo i cijene: koju novu marketinšku strategiju možemo implementirati? Kako stvaramo nove veze s publikom kroz tehničke inovacije? Uz rastuću zabrinutost zbog našeg utjecaja na okoliš, postoje li održivija rješenja za izložbeni sektor? Kako razviti inovativan i kolektivan projekat? Gdje pronaći ideje i inspiraciju?

Prikazivači iz Evrope na jednom od predhodnih izdanja radionica Europa Cinemas

Teme uključuju:

  • Marketing i komunikacija: strategije za dopiranje do publike.
  • Izgradnja partnerstava sa kinima i trećim stranama.
  • Povezivanje evropskog filma sa lokalnim zajednicama za društveni uticaj i povećanje publike.
  • Kustosvo i otkriće: Upravljanje događajima i gledanje dalje od programiranja.
  • Mijenjamo način razmišljanja i pozdravljamo promjenu.
  • Poboljšanje kino iskustva: preispitivanje okruženja kina i njegovih usluga.

Putem ove radionice svi odabrani prikazivači mogu predstaviti svoje ideje i probleme i provesti vrijeme sa ekspertima iz različitih nacionalnih konteksta kako bi razmišljali o svojoj praksi, razmijenili stručnost i pronašli praktična rješenja.

Open Slot sesije takođe daju učesnicima prostor da podjele problem, iznesu inovativne ideje i/ili identifikuju potencijalne međunarodne saradnike za nove projekte.

Ova laboratorija je otvorena za sve evropske izlagače, članove mreže Europa Cinemas ili ne. Broj učesnika je ograničen na 35 osoba. Prijave će se razmatrati po redosljedu zaprimanja. Ipak, prioritet će imati izlagači koji nikada ranije nisu prisustvovali Europa Cinemas Lab i izlagači iz Centralne i Istočne Evrope i zemalja Balkana.

Shodno navedenom, svi zainteresovani prikazivači iz BiH i regiona mogu se sa prioritetom prijaviti na ovu vrlo inovativnu i edukativnu radionicu najkasnije do 23.januara OVDJE a sve informacije oko svih operativnih detalja vezanih za radionicu te za odlazak i boravak u Sofiji mogu pronaći OVDJE.