TRI NOMINACIJE ZA NAGRADU BAFTA ZA “TROUGAO TUGE”

“Trougao tuge” Rubena Östlunda, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a jedan od koproducenata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. Humorna drama je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, koja je reditelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Pored Zlatne palme na festivalu u Cannesu “Trougao tuge” osvojio je četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić te nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film komedija i najbolja sporedna glumica (Dolly de Leon).

Radnja filma kreće kada Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson), modeli i influenseri bivaju pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson). “Trougao tuge” je oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Ovo izuzetno filmsko ostvarenje nalazi se na repertoaru svih BH kina od 22.decembra 2022.godine.