VESNI TROGANČIĆ URUČENO PRIZNANJE ZA LIČNI DOPRINOS RAZVOJU BH KINEMATOGRAFIJE ZA 2022.GODINU

Sredinom decembra prošle godine Fondacija za kinematografiju Sarajevo je organizovala i realizovala drugu godišnju dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj BH kinematografije.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo nastavila je odavanjem priznanja zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma za njihov životni i profesionalni doprinos razvoju naše izuzetno plodonosne kinematografije. Tom prilikom na svečanosti održanoj u Cineplexxu Sarajevo lično su uručena su priznanja dijelu od 7 pojedinaca koji su laureati za 2021.godinu.

Čuvena profesionalna filmska i TV šminkerica nije bila u mogućnosti prisustvovati svečanosti pošto je bila privatno odsutna iz BiH pa joj je priznanje lično uručio predsjednik Upravog odbora Antonio Beus.

U prijatnoj atmosferi tokom razgovora gospođa Trogančič se srdačno zahvalila Fondaciji i kolegama koji su je nominirali za ovu nagradu i istakla da je oduševljena činjenicom da je utjelovljena godišnja dodjela priznanja filmskim radnicima koji nisu u prvom planu te da je presretna da je ona jedna od tih koji su ovo značajno priznanje dobili prošle godine.

Vesna Trogančić i Antonio Beus prilikom uručenja priznanja za lični doprinos razvoju BH kinematografije

Vesna Trogančić je profesionalna filmska i televizijska šminkerica koja živi i radi u Sarajevu. Bogatu 40-godišnju karijeru počela je davne 1976.godine na filmskom remek djelu Ivice Matića „Žena s krajolikom“ a nastavila je kultnim BH serijama „Porobdžije“ i „Tale“ te TV klasikom „Bife Titanik“ tokom 70-tih. U godinama do rata u BiH radila je na nizu BH TV i igranih filmova. Nakon rata ostaje jedna od najtraženijih filmskih i televizijskih šminkerica u našoj zemlji te radi na kratkim klasicima „Kraj doba neprijatnosti“, „Put na mjesec“, „Prvo smrtno iskustvo“ te nastavlja raditi na velikom broju BH igranih filmova od kojih treba izdvojiti „Go West“ , „Nebo iznad krajolika“, „Nafaka“, „Čuvari Noći“ i „Hiljadarku“ te regionalno popularnih TV serija „Lud, zbunjen, normalan“, „Ne diraj mi mamu“ i „Konak kod Hilmije“. Zadnji filmski projekat joj je „Švedsko srce moje majke“ a i dalje radi sve popularne TV serije u produkciji studija FIST.