POZIV EUROPA CINEMAS ZA PROGRAM COLABORATE TO INOVATE ZA 2023.GODINU OTVOREN DO 28.FEBRUARA

Pokrenut od strane Europa Cinemas uz podršku Creative Europe/MEDIA 2021. godine, COLLABORATE TO INNOVATE je nova vodeća program koji ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i kolaborativne projekte koje sprovode članovi mreže Europa Cinemas iz iste zemlje ili na evropskom nivou. Podržani projekti moraju imati stvaran utjecaj na filmski sektor, promovirati cirkulaciju i vidljivost europskih filmova, razvijati njihovu publiku, posebno mlade ljude, te povećati vještine i konkurentnost kina. Jedan od glavnih prioriteta ove šeme je i podsticanje izlagača da integrišu inkluziju i ekološku održivost u svoj pristup. Finansijski doprinos Europa Cinemasa iznosi maksimalno 100.000 € po projektu.

Colaborate to Inovate je vodeći program Europa Cinemas od 2021.godine

U 2021. godini odabrano je 15 projekata za podršku u okviru COLLABORATE TO INNOVATE. Za drugo izdanje programa u 2022. godini podržano je 13 novih projekata.

Program Colaborate to Inovate je izgrađen oko tri osnovne ideje:

  • INOVACIJA, prepoznajući da su novi pristupi, prakse i procesi neophodni za suočavanje sa novom stvarnošću u smislu kulture, publike, društva, tehnologije i industrije.
  • SARADNJA, u smislu partnerstva i izgradnje mreže unutar Europa Cinemas-a i šire.
  • ODRŽIVOST, što znači i odgovornost prema životnoj sredini, ali i inovacije koje se mogu replicirati i dijeliti za efikasan i djelotvoran, dugoročni razvoj širom mreže i šire.

Ova šema finansiranja je takođe inspirisana laboratorijama i radionicama „Razvoj publike i inovacija“ Europa Cinemas, za zajedničke inovacije i najbolju praksu.

Colaborate to Inovate je vodeći program Europa Cinemas od 2021.godine

Obrazac za prijavu, uključujući budžet i mandat, potrebno je popuniti online OVDJE.

Smjernice za aplikaciju za sve zainteresovane kino prikazivače iz BiH i regiona su dostupne na engleskom jeziku OVDJE.

Rok za podnošenje prijava je utorak, 28. februar 2023. U protekle dvije godine u programu je podržano nekoliko projekata iz Hrvatske i Srbije. Više informacija o svim projektima odabranim u 2021. i 2022. godini svi zainteresovani mogu pronaći OVDJE.