IN MEMORIAM: PROTEKLOG VIKENDA PREMIUO KULTNI BH GLUMAC SAŠA PETROVIĆ

BH kinematografija je proteklog petka ostala bez još jednog velikog glumca. U petak 27.01.u Sarajevu je nakon teške bolesti u 61.godini preminuo kultni BH glumac Saša Petrović, široj javnosti poznat po ulozi u kultnoj predstavi „Audicija“ te ulogama u filmovima „Kuduz“ i „Teško je biti fin“.

Saša Petrović rođen je 2. januara 1962. godine u Sarajevu. Diplomirao je glumu na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti Premda je Akademiju scenskih umjetnosti upisao 1983. godine, zbog “Audicije”, a potom i rata nije imao vremena da diplomira. Diplomu je na kraju stekao tek 2006. godine.

Saša Petrović ostao je zapamćen po ulogama  kultnoj predstavi “Audicija” u filmovima “Kuduz” i “Teško je biti fin”

Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu TEŠKO JE BITI FIN Srđana Vuletića, za koju je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu. Glumio je i u filmovima SOLISTA I BETON, OVO MALO DUŠE, ŽIVOT RADNIKA, HAJDE DA SE VOLIMO, KUDUZ, ISTOČNO OD ISTOKA, PROKLETA JE AMERIKA, NIČIJA ZEMLJA, GORI VATRA, LJETO U ZLATNOJ DOLINI, DOBRO UŠTIMANI MRTVACI, SVE DŽABA i NAFAKA. Također, ostvario je značajne uloge u mnogim pozorišnim predstavama, od kojih je najpoznatija “Audicija”, a igrao je i u TV serijama “Lud, zbunjen, normalan” i “Vratiće se rode”.

Brojni filmski radnici i prijatelji proteklog vikenda su se oprostili od svog istaknutog kolege putem društvenih mreža. Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo šalju izraze svoje najiskrenije sućuti porodici i prijateljima preminulog Saše Petrovića.