JUČER U SARAJEVU ODRŽANA BH PREMIJERA FILMA „NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU“

U prepunoj dvorani Cineplexx Sarajevo ekipa filma se nakon projekcije poklonila publici i velikom broju kolega koji su prisustvovali premijeri uz ovacije svih prisutnih. Tako je najavljeno i redovnom prikazivanje filma “Najsretniji čovjek na svijetu” u svim kinima u Bosni i Hercegovini.

Poklon ekipe filma nakon projekcije uz ovacije svih prisutnih gledatelja i velikog broja kolega iz BiH

“Veliko je zadovoljstvo biti u Sarajevu. Na neki način i meni i Elmi ovo je bila najvažnija premijera. Hvala cijeloj ekipi, u životu nisam radila sa tako dobrom glumačkom i tehničkom ekipom. Ovaj film je naša ljubavna poema Sarajevu”, rekla je Strugar Mitevska nakon premijere u Sarajevu.

Jasmila Žbanić, Teona Strugar Mitevska i Aida Begić na BH premijeri filma “Najsretniji čovjek na svijetu”

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom. Po riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu. U filmu glume: Jelena Kordić Kuret (Asja), Adnan Omerović (Zoran), Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Film je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Nastao je kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara. Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Najavni trailer filma možete pogledati OVDJE.