DIGITALIZIRANA I DVORANA JU CENTAR ZA KULTURU GRADAČAC U OKVIRU PROJEKTA DIGITALIZACIJE KINA U FEDERACIJI BIH

Nakon kino dvorane u Tomislavgradu druga dvorana koja je modernizovana i digitalizovana u okviru kapitalnog projekta Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji se radi u saradnji sa Upravim tijelima i lokalnim zajednicama Federacije BiH te uz podršku Ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH, je i ona JU Centar za kulturu Ahmed Muradbegović u Gradačcu.

Davne 1947.godine na ovom je mjestu nikla dvorana sadašnjeg Centra za kulturu Gradačac

Davne 1947.godine izgrađeno je kino Gradačac.Tada je nosilo naziv „Kino Partizan“ gdje su se filmovi prikazivali i održavale pozorišne predstave. Kino je  imalo 150 sjedišta, a 1953 godine se vrši adaptacija i dogradnja pa danas broji 166 sjedišta. 1996.godine sa izmjenama i dopunama Kino dvorana se daje na ustupanje sada JU Centar za kulturu“Ahmed Muradbegović“ Gradačac gdje se uspješno održavaju kulturno umjetnički sadržaji, filmske projekcije i pozorišne predstave a gdje i kino dvorana služi za mnoga druga značajna održavanja za građane ovog znakovitog grada sjeverne Bosne.

Dvorana JU Centar za kulturu Gradačac renovirana je prije 2 godine i sama ima kapacitet od 166 sjedišta

U razgovoru sa Fondacijom povodom završetka radova na digitalizaciji i modernizaciji dvorane Centra za Kulturu direktorica JU Ahmed Muradbegović Nadira Duraković je istakla:

„Kako smo već pri kraju sa  projektnim aktivnostima uskoro će biti otvorena multifunkcionalna kino dvorana  sada opremljena  sa najmodernijom digitalizovanom opremom, te ćemo uskoro nakon dužeg vremena započeti sa našim filmskim projekcijama i aktivnosti  što i jeste naša djelatnost. Naravno ima tu još ulaganja,ali se nadamo da ćemo uskoro imati savremenu multifunkcionalnu kino dvoranu sa digitalizacijom filmskih projekcija koje će ići od srijede do nedelje zašto se i zalažemo a sada će potporu našem radu pored Fondacije za kinematografiju Sarajevo dati i Mreža nezavisnih kino prikazivača Sarajevo. Cilj nam je bio dodatno obogatiti kulturni centar i pružiti našim građanima kvalitetan plasman kako BiH tako i regionalnih filmskih naslova jer oni to i zaslužuju.“

Digitalne filmske projekcije sa Dolby Suround zvukom od sada i u JU “Ahmed Muradbegović”

Nadira Duraković je na Osnivačkoj skupštini održanoj sredinom marta u Sarajevu imenovana i  Predsjednicom Upravog odbora Udruženja „Mreža nezavisnih kino prikazivača“ te povodom aktuelnih aktivnosti udruženja istiće i slijedeće:

„Zadovoljstvo mi je predstavljati sve gradove FBiH pa i BiH jer ćemo djelovati na cijelom području BiH i pomoći u ostvarenju i daljnjih ciljeva kao što je softversko rješenje za sva kina, online prodaja ulaznica, marketing, koncesiona prodaja prema potrebama svih kino dvorana. Također, zajedno sa Fondacijom i Ministarstvom kulture i sporta Federacija BiH nastavit ćemo daljnju realizaciju prije svega na digitalizaciji i modernizaciji kino dvorana, biti potpora kroz Mrežu nezavisnih kino prikazivača i biti otvoreni za sva kina i one koji žele sa nama surađivati. Mreža nezavisnih kino prikazivača će u narednom periodu obići sve općine i gradove koji su dobili opremu i zajedno sa njihovim upravnim tijelima napraviti detaljnu prezentaciju i snimiti pojedinačno stanje i potrebe kino dvorana.“

Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu Gradačac  od marta je i Predsjednica UO Udruženja “Mreža nezavisnih kino prikazivača”

Inače, Nadira Duraković je Magistar ekonomskih nauka, trenutno na doktorskom studiju, a naučno i stručno se bavi HRM-om (Upravljanje ljudskim resursima). Trenutno je direktorica JU Centar za kulturu Gradačac ali je i direktorica i vlasnica centra za edukaciju i poslovno savjetovanje Business-Educa sa školama verificiranim od strane Ministarstva obrazovanja i nauke TK i Pedagoškog zavoda TK-a. Akreditovani je predavač ispred Agencije za državne službenike BiH za sve institucije BiH i Agencije za državne službenike FBiH za sve institucije FbiH (oblast menadžmenta i HRM-a i drugih soft skills obuka) te je Član komisije za jednakopravnost spolova ispred Gradskog vijeća Grada Gradačac.

U toku je i digitalizacija i modernizacija ostalih kino dvorana u Federaciji BiH koje bi u okviru Mreže nezavisnih kino prikazivača kao i dvorana u Tomislavgradu trebale krenuti sa redovim kino projekcijama u toku 3 kvartala 2023.godine.