BH. FILM AMANET OSVOJIO PRVE FESTIVALSKE NAGRADE

Film Mirze Begovića “Amanet” na 13. South East Film Festivalu Paris/Berlin/Washington po odluci evropskog žirija osvojio je tri nagrade i to za najbolji dugometražni igrani film, najbolji scenarij kojeg je pisao Mirza Begović i najbolju glumicu Ivu Filipović.

Na Festivalu su prikazani filmovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Turske.

Osim Amaneta na Festivalu su učestvovali i srbijanski film “Vera“, makedonski film “Cinema love”, srbijanski film “Trail of the Beast“ u kojem igra Predrag Miki Manojlović, dobitnik nagrade za najboljeg glumca kao i drugi filmovi iz zemalja učesnica.

Amanet je prošle godine bio najgledaniji BH kinima sa preko 30.000 gledatelja

Film je producirala produkcijska kuća Hudhud pro u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, fotografiju i montažu na filmu je radio Nevres Softić, koscenarista na filmu je Nijaz Begović, dok originalnu muziku za film potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. “Amanet” je komedija koja govori o posebnom prijateljstvu, kulturi i amanetu kojeg ostavljamo nekome te bitnosti onog “našeg” u današnjem utjecaju zapada. Reditelj Mirza Begović je ranije kazao da je ovaj film ustvari ispunjene njegovog dječačkog sna kojeg sa velikim oduševljenjem predstavlja bh. publici kao relaksaciju i bijeg od današnjeg vremena u vrijeme kada su se njegovale istinske vrijednosti.

U filmu glume: Zlatan Školjić, Iva Filipović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Mugdim Avdagić, Emina Muftić, Sabina Kulenović, Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Almir Nakić, Lamija Muminović i drugi.

“Amanet“ je ušao u selekciju velikog broja evropskih i regionalnih festivala koji će se održati do kraja 2023. godine.

Preuzeto sa: www.klix.ba ©