NOVI BH FILM “EKSKURZIJA” DOŽIVIO SVJETSKU PREMIJERU NA LOCARNO FILM FESTIVALU

Novi BH film „Ekskurzija“ mlade autorke Une Gunjak doživio je svoju svjetsku premijeru proteklog vikenda u programu Cineasti Del Presente Locarno Film Festivala. Nakon dugotrajnog aplauza, održan je razgovor sa rediteljicom Unom Gunjak i glavnom glumicom Asjom Zarom Lagumdžijom.

Maja Izetbegović, Una Gunjak i Azra Zara Lagumdžija na premijeri “Ekskurzije” u Locarnu

Domaća publika može vidjeti “Ekskurziju” u oficijelnoj selekciji ovogodišnjeg 29. Sarajevo Film Festivala. Film se premijerno prikazuje u srijedu, 16. augusta u 21:30 u Narodnom Pozorištu, sa repriznim projekcijama 17. augusta (Cineplexx Sarajevo u 21 sati, Open Air Cinema Novo Sarajevo u 21) i 18. augusta (MMC – Ilidža Cinema u 21:00, Open Air Cinema Safet Zajko u 20:30). Film “Ekskurzija” se također prikazuje u Tuzli i Mostaru 17. augusta na lokaciji Bingo Open Air Cinema Tuzla u 20:30 i BH Telecom Open Air Cinema Mostar u 21:30 sati.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Azra Zara Lagumdžija u filmu “Ekskurzija” tumači glavni lik tinejdžerke Iman

Radnja filma prati Iman, koja dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je sniman u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine i realizovan je kao koprodukcija 6 zemalja – Bosna i Hercegovina / Hrvatska / Srbija / Francuska / Norveška / Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.