UO FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU PODNOSI KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV NEDIMA KARALIĆA

Naime, Nedim Karalić je, predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja redateljica i redatelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu,l ažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa, predsjednika Upravnog Odbora zbog navodnog sukoba interesa, znajući da još od marta mjeseca 2022 godine uopće nije ovlašteni potpisnik Udruženja redateljica i redatelja u BiH.

Na ovaj način doveo je u zabludu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je temeljem njegove prijave poništila već okončane i realizirane projekte po provedenim javnim natječajima korisnika sredstava Fondacije za kinemtografiju, sa pozicija sufinanaciranja komplementarnih djelatnosti za 2023 godinu, kao i za korisnike sredstava Fondacje za Kinemtografiju Sarajevo sa pozicije, sufinanciranja filmske proizvodnje u 2023 godini.

Ovo je dokazano izvatkom iz Ministarstva Pravde BiH koji je dostavljen Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta FBiH i Fondaciji za kinematografiju.

Lažnim predstavljanjem, zlouporabom pečata i ovlasti i ostalim postupcima koji će biti kao sastavni dio kaznene prijave u istoj biti detaljnije opisani, dotični je prouzročio veliku štetu sa ogromnim posljedicama u budućnosti; kako Vladi Federacije BiH, Fondaciji za kinematografiju Sarajevo, tako i svim aplikantima koji su na navedenim natječajima već dobili sredstva za realizaciju svojih projekata.

Shodno pravilniku i poslovniku Fondacije za Kinematografiju Sarajevo, ista će angažirati odvjetnika za podnošenje prijave protiv navedenog Nedima Karalića, samozvanog tajnika Udruženja redateljica i redatelja u BiH.

 

Predsjednik UO Fondacije za Kinematografiju Sarajevo

Antonio Beus