PRAZNIK PRAZNINE JASMINA DURAKOVIĆA OD 05.OKTOBRA U BH KINIMA

“Praznik praznine” je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. Te knjige su povod i za seriju tragičnih slučajeva i ubistava.

Zanimljivo je da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, film je prikaz duboke društvene i moralne krize današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji mnoge neće ostaviti ravnodušnim. Uz Senada Bašića, Enu Kurtalić i Mirsada Tuku, u filmu igra niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.

Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (“Nafaka”, “Sevdah za Karima”, “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena”, “The Final Barrier”).

Pored Senada Bašića u filmu Praznik praznine jednu od glavnih uloga imao je nedavno preminuli BH doajen Mirsad Tuka

Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović i Nadine Mičić. Nedavno preminuli Mirsad Tuka za ulogu u ovome filmu dobio je i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Mostaru. Osim ove, film je dobio Grad Prix na festivalu Avant&Una u Bihaću za najbolji film, kao i nagradu u filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove u kategoriji Work in Progess.

Osim svjetski poznatog umjetnika Jusufa Hadžifajzovića, koji u filmu igra i izvodi dva svoja art performansa, pojavljuje se i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, historičara umjetnosti Ivice Pinjuha Bimbe (posthumno), novinarke Kristine Ljevak i likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića.

Film je sniman u Sarajevu i na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama Charlama, cafe galeriji Zvono, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo. Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žiško, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica.

Ekipa filma na sarajevskoj premijeri na 29.Sarajevo Film Festivalu

Muziku i zvuk filma radio je Toni Lović, dok je vizuelni identitet za film uradila Sanja Kulenović. Producentice filma su Amira Kudumović i Angelina Albijanić – Duraković. Film je, uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS, nastao u produkciji DEPO-a i UG Scena, dok su koproducenti filma BHRT i Plavi Film/Media Acquisitions (Hrvatska). Kao što je već spomenuto, Kino premijera i distribucija filma kreće od petog oktobra ove godine u svim domaćim kinima, posebno treba istaći da je ovo prvi BH film koji će svoju premijeru istovremeno kad i velikim centrima doživjeti u 13 gradova Federacije BiH čije su kino dvorane digitalizirane u okviru kapitalog projekta Fondacije za kinematografiju i lokalnih zajednica i koje kroz Udruženje Mreža nezavisnih kino prikazivača kreću sa radom i redovnim projekcijama 21.septembra.

Svi zainteresovani trailer filma mogu pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=XusnnlYUDlA