KINOTEKA BIH U SARADNJI SA FILMSKIM CENTROM SARAJEVO KRENULA SA PROCESOM DIGITALIZACIJE BH KLASIKA „HANKA“

Javna ustanova Kinoteka BiH Sarajevo i Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo započeli su projekat  digitalizacije filma „Hanka“ iz 1955. godine reditelja Slavke Vorkapića. Proslavljeni BH reditelj i profesor filmske umjetnosti 1955.godine snimio je jedan od bezvremenskih klasika BH filma prema scenariju velikog BH pisca Isaka Samokovlije a ovo remek djelo svoju je međunarodnu premijeru doživjelo na Cannes Film Festivalu 1956.godine.

BH Klasik Hanka Slavka Vorkapića doživio je svoju međunarodnu premijeru na Cannnes Film Festivalu 1956.godine

Radnja film vrti se oko romkinje Hanke, zaljubljene u ponosnog i ambicioznog Roma Sejdu, koji u planini izrađuje drveni ugalj. Međutim, bogati seoski starješina, ceribaša Ahmed, želi da se Hanka uda za njegovog sina Mušana. Kad to Hanka odbije, ceribaša organizira otmicu, ali Sejdo uspije da je spasi i uskoro se vjenčaju. Da se osveti Sejdi, ceribaša podmiti šumara koji zabrani Sejdi rad u planini. Ogorčen, Sejdo zapali ceribašinu kovačnicu, zbog čega dospije u zatvor. Po izlasku iz zatvora ne može se nigdje zaposliti. Bogata i pohotna Hankina rođaka Ajkuna prima ga na svoje imanje i, otkrivši njegove slabosti, lako ga privoli da postane njen ljubavnik. Kad ga uskoro zamijeni drugim ljubavnikom, Sejdo se odluči vratiti Hanki. Povrijeđena u svojoj čistoj ljubavi, Hanka mu se sveti na neobičan način: izjavi mu da je bila Mušanova ljubavnica i da nosi Mušanovo dijete. U ljubomori, Sejdo ubija Hanku i tek tada saznaje da je bila nevina i da je do posljednjeg časa voljela samo njega.

Naslovne uloge u ovom klasiku nosili su Vera Gregović, Jovan Milićević, Mira Stupica, Mišo Mrvaljević, Vaso Kosić i Dejan Dubajić.

Direktorica FCS Ines Tanović sa kolegama iz Kinoteke BiH

Filmski centar Sarajevo ima digitalni skener za 35 mm traku i u njihovim prostorijama će se raditi prebacivanje filma „Hanka“ u digitalni format. Nakon toga će u saradnji sa firmom World wide remaster biti urađena restauracija i finalna obrada filma u digitalnoj formi.

Cilj digitalizacije i restauracije filma je modernizacija i uključivanje u nove trendove, čuvanje i zaštita materijala na novim medijima. Digitalnom kopijom filma „Hanka“ će se učiniti filmska građa dostupnom za kina sa DCP projektorima, a i korisnicima na novim savremenim medijima.

Dio procesa digitalitalizacije je i pregled 35 mm filmske kopije filma “Hanka”

Poslije završetka digitalizacije filma „Hanka“ otvara se mogućnost da se film prikaže i na jednom od svjetskih festivala kao restaurirana kopija. Inače projekat digitalitacije BH Kinoteke BiH podržan je od strane Fondacije za kinematografiju.