DIREKTORICA FRANCUSKOG INSTITUTA U BOSNI I HERCEGOVINI POSJETILA KINOTEKU BIH

Direktorica Francuskog instituta u BiH, Loe Lagrange i Nermina Halkić, direktorica odjela za kulturu Francuskog instituta u BiH su tokom svoje radne posjete Kinoteci BiH pogledali stalnu postavku filmskih plakata i izložbu fotografija Pionira BH filma, muzejske eksponate sa nagradama filmskih radnika, kino salu i projekcionu kabinu, obišli su arhivske prostorije sa 35 mm filmovima i filmskim plakatima i biblioteku Kinoteke BiH.

Tokom ove radne posjete uvažene gošće održale su i sastanak sa v.d. direktoricom Devletom Filipović i kordinatorom projekata Mirzom Pašićem gdje su im prezentovane aktivnosti Kinoteke BiH, te se razgovaralo se o različitim prošlim i sadašnjim projektima Kinoteke BiH, planovima za budućnost i mogućoj saradnji ove dvije značajne instutucije.

Prilikom posjete Kinoteci BiH uvažene gošće iz Francuskog instituta u BiH pogledale su i stalnu postavku filmskih plakata klasika BH kinematografije

Kao član kulturne mreže u 143 države, Francuski institut prisutan je u Bosni i Hercegovini od 2003. godine. U 2014. godini spojio se sa Centrom « André –Malraux » (CAM) koji je postojao u Sarajevu od 1995. godine. Francuski institut u Bosni i Hercegovini je vezan za Ambasadu Francuske. Pored glavnog sjedišta Instituta u Sarajevu, raspolaže sa još dva svoja centra u Banja Luci i Mostaru.

Francuski institut u Bosni i Hercegovini predstavlja glavnu platformu za dijalog između Francuske i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i znanja. Misija mu je širenje francuskog jezika i kulture na prostoru cijele države.Pored promocije francuskog jezika i kulture, Direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, u svojstvu Savjetnika za naučnu i kulturnu saradnju Ambasade Francuske, koordinira projekte univerzitetske, naučne i tehničke saradnje.